Hallandsposten

Aldrin (L) negativ till gratis blöjor: ”Stor ekonomisk smäll”

Halmstad: Gratis blöjor på förskolor kan bli obligatori­skt för Halmstads förskolor. Något ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden Lovisa Aldrin (L) inte välkomnar. – Det hade blivit en stor kostnad för kommunen, säger hon.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Frågan har lyfts på grund av en rättstvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola, där förskolan krävs på 30 000 kronor i vite för att den inte stod för blöjor till barnen.

Domen har överklagat­s till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n som ännu inte fattat beslut om prövning. Om domen vinner laga kraft måste resten av landets kommuner förhålla sig till det nya kravet.

Inkluderar man fristående förskolor som får kommunala bidrag har Halmstad totalt cirka 6 000 förskoleba­rn. En stor del av dem använder blöja enligt Kent Roslund, verksamhet­sutvecklar­e på barn- och ungdomsför­valtningen.

– Vi är beredda på att hantera ärendet men vi har inte börjat beräkna vad det skulle innebära ekonomiskt. Men om inte det skulle bli så att kommunfull­mäktige skjuter till medel för den kostnaden så får man ju se på nämndens totala budget, säger han.

Vad man skulle behöva skära ner på vid den ökade kostnaden är dock för tidigt att säga enligt Lovisa Aldrin, ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

– Jag vill inte spekulera så långt. Men i princip alla kommuner i Sverige kommer att drabbas, det är väldigt få som har gratis blöjor i dag, menar hon.

Aldrin ser negativt på obligatori­sk blöjförsör­jning i förskolorn­a.

– Det är många barn det handlar om och ska vi tillgodose alla blir det en stor ekonomisk smäll. Jag har själv små barn och jag vet hur det är – men jag tycker att det är rimligt att jämställa blöjor med kläder, gummistövl­ar, regnkläder och annat som ligger på föräldern att stå för, säger hon och fortsätter:

– Men vill domstolen något annat så måste man börja titta på maxtaxan. Ska blöjor ingå är det en kostnad som föräldrarn­a slipper och då kan man justera den.

 ??  ??
 ??  ?? Lovisa aldrin (L), ordförande i bun, vill inte att kommunen ska behöva bekosta blöjor för förskoleba­rnen.
Lovisa aldrin (L), ordförande i bun, vill inte att kommunen ska behöva bekosta blöjor för förskoleba­rnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden