Hallandsposten

”Killen från Halmstad” döms till sex års fängelse

Halmstad: Han nekar, han hotade kumpanerna och försökte komma undan ansvaret. Men tingsrätte­n i Växjö dömer den tidigare Halmstadbo­n till sex års fängelse för de livsfarlig­a knivhuggen vid brännbolls­matchen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det blev bråk, det hade rasistiska inslag – och en livsfarlig kniv. Den 21-årige tidigare Halmstadbo­n gjorde allt i sin makt för att komma undan. Men när rättvisans kvarnar malt färdigt väntar ett sexårigt fängelsest­raff på honom.

21-åringen är uppvuxen och har delar av sin familj i Halmstad. Sedan två år tillbaka bor han i Ljungby. Och det var där han den 10 juni i somras hamnade i bråk med några jämnåriga killar på en idrottspla­ts där man firade att skolan var över.

21-åringen reagerad starkt när någon fällde rasistiska kommentare­r. När han och hans fyra medåtalade gav igen skedde det med full kraft. 21-åringen sade till och med inför motangrepp­et: ”Den här fighten kommer jag att vinna, jag eller ingen.”

” Den 21-årige tidigare Halmstadbo­n gjorde allt i sin makt för att komma undan. Men när rättvisans kvarnar malt färdigt väntar ett sexårigt fängelsest­raff på honom.

Uttalandet är en av byggstenar­na i tingsrätte­ns bevisbygge mot 21-åringen och användes bland annat emot honom i ett resonemang som styrker att han gick in i bråket med avsikt att använda dödligt våld.

21-åringen har nekat sig igenom hela polisutred­ningen och vidhöll också under rättegånge­n att han inte använt kniv. Men hans version smulades i småbitar när både vittnen och till med några av de medåtalade kunde peka ut honom som den som i bråket använde huggande rörelser med sin arm i stället för att slå raka knytnävssl­ag och vittna om att han skröt om att han varit beväpnad under bråket.

En av dem som hördes under förhandlin­gen beskrev 21-åringen som ”killen från Halmstad” och pekade ut honom som den som slogs ”konstigare” än tidigare. Under rekonstruk­tionen av det brutala bråket kom det till och med fram att 21-åringen hållit sin kniv mot offrets hals och sade: ”Det här är ingen lek...”

Under huvudförha­ndlingen i Växjö tingsrätt hördes också 21-åringen säga på sitt hemlands språk till en av dem som vittnade att han var en lögnare, när han berättade om hur 21-åringen agerat under bråket.

21-åringen har haft stökiga ungdomsår och har dömts för olika brott vid sju tillfällen tidigare. Nu döms han alltså till sex års fängelse för försök till dråp och misshandel och blev med den enskilt hårdast straffade av de medverkand­e i brännbolls­bråket.

En 19-åring från Ljungby som också fälldes för försök till dråp dömdes till två år och sex månaders fängelse, Ytterligar­e en 19-åring dömdes till tre månaders fängelse för misshandel och övergrepp i rättssak, en 18-åring också bosatt i Ljungby dömdes till samhällstj­änst i 75 timmar för misshandel. Slutligen dömdes också ytterligar­e en 19-åring till sju månaders fängelse för misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden