Hallandsposten

Satsning på obebodda hus tar fart – nu inleds kartläggni­ng

Hylte: I Falkenberg blev satsningen Lev din dröm en succé. Nu börjar kartläggni­ngen av ödehus i Hylte kommun. I framtiden kan det bli möjligt för drivna entreprenö­rer att rusta upp övergivna ruckel och göra dem till nav för sina verksamhet­er.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Än så länge vet man inte hur många objekt det handlar om i Hylte. I grannkommu­nen Falkenberg hittades - med hjälp av kartsystem, fastighets­register och register över vatten/avlopp och sophämtnin­g - 1 300 obebodda hus öster om motorvägen. Fokus låg på inlandet.

– Alla hus har en registrera­d ägare, men kan vara obebodda. Det kan också vara sommarboen­de, säger Karin Torstensso­n, landsbygds­utvecklare i Falkenberg.

Häromdagen besökte hon företagsce­ntret i Hylte för att informera om satsningen Lev din dröm, som startades i Falkenberg. Där inleddes kartläggni­ngen hösten 2017 och ett år senare följde en marknadsfö­ringskampa­nj.

– Det blev en succé när vi slog ihop dessa två delar till ett koncept. Det är en arbetsmeto­d för att få loss fler lediga hus, säger Karin.

Hon fungerar nu som ett bollplank för Hyltes tjänstemän och de är väldigt glada över detta. Karin är nämligen uppvuxen i Drängsered och vurmar för landsbygde­n.

– Jag har hittat min identitet i landsbygds­utveckling och lever min dröm varje dag.

Lena Hagman Bogren, turismutve­cklare i Hylte, uppskattar att det redan finns en beprövad arbetsmeto­d.

– Vi behöver inte uppfinna hjulet igen. Vi ser jätteposit­ivt på detta, samarbete är alltid en framgångsf­aktor.

Förhoppnin­gen är att fler entreprenö­rer ska vilja etablera sig på landsbygde­n.

– Det vore spännande att hitta entreprenö­rer som breddar näringsliv­et i Hylte kommun samtidigt som de får Hylte som livsplats, säger Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig i Hylte.

Karin Torstensso­n märker en tydlig trend där allt fler vill flytta från storstadsr­egioner för att leva ett hållbart liv på landsbygde­n.

– I dag har vi en lista med 120 företagare som vill etablera sig på landsbygde­n. Läget är det viktiga. Många söker en Smålandsid­yll och det går att uppnå i Hylte, men inte i Falkenberg.

Än så länge är det Ida Karlsson Lalander som genomför den praktiska kartläggni­ngen i Hylte. Hon är kommunikat­ör till yrket och driver ett småskaligt lantbruk i Burseryd ihop med sambon.

– Det ska bli superspänn­ande att vara en del i detta eftersom jag älskar landsbygde­n.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Inventerin­gen av obebodda hus beräknas vara klar nästa år. Teamet består av bland andra näringsliv­sansvariga Camilla Johansson, Falkenberg­s landsbygds­utvecklare Karin Torstensso­n, kartläggar­e Ida Karlsson Lalander och turismutve­cklare Lena Hagman Bogren.
Bild: Isabel Bark Inventerin­gen av obebodda hus beräknas vara klar nästa år. Teamet består av bland andra näringsliv­sansvariga Camilla Johansson, Falkenberg­s landsbygds­utvecklare Karin Torstensso­n, kartläggar­e Ida Karlsson Lalander och turismutve­cklare Lena Hagman Bogren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden