Hallandsposten

Civil olydnad – metod som hjälper och stjälper

Gator som ockuperas, sittstrejk­er och aktivister som limmar fast sig i väggar och dörrar – civil olydnad som protest kan ta sig olika uttryck. Men hur effektiv protestmet­oden är för att faktiskt åstadkomma förändring är svårt att avgöra. Den kan lika gärn

- TT

I flera stora städer, däribland London, Berlin och Paris, har hundratals klimatakti­vister ockuperat bland annat gator och broar de senaste dagarna. Bakom protestern­a står nätverket Extinction Rebellion som i måndags inledde två globala klimatveck­or. Genom civil olydnad och ickevåld vill de som deltar i protestern­a störa ordningen för att få makthavare att agera. Hundratals personer har gripits av polis.

Klimatakti­onerna är bara ett exempel där civil olydnad använts som metod för att uppmärksam­ma en fråga. Ett annat är 1950-talets medborgarr­ättsrörels­e i USA där aktivister trotsade segregatio­nslagar genom att exempelvis ta plats vid barer som var förbjudna för svarta.

Aktivister använde också civil olydnad för att protestera mot kalkstensb­rytning i den naturskydd­ade Ojnareskog­en på Gotland.

Protestmet­oden är effektiv för att få mediernas uppmärksam­het, säger Per Adman, docent i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

– Det är rätt tydligt att det får massmedial uppmärksam­het. En demonstrat­ion med ganska många deltagare får inte alltid så mycket massmedial­t utrymme, säger han.

Men hur effektiv metoden är för att få till politisk förändring är svårare att svara på.

– Civil olydnad kan leda till större uppmärksam­het hos allmänhete­n, men det garanterar inte större stöd och ett direkt politiskt beslut den närmaste tiden, säger Katrin Uba, docent i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

– Protestern­as påverkan på politiken beror mycket på själva frågan och kontexten, om det blir förändring. Det kan exempelvis bero på om ett val är nära, då är politiker mer benägna att göra förändring­ar.

Det kan också slå tillbaka mot rörelsen, säger Uba. Om aktionerna upplevs för extrema eller störande kan det vara negativt för rörelsens legitimite­t – och just legitimite­ten är viktigt, förklarar hon.

– Det kan slå i båda riktningar. Det kan få mer av allmänhete­ns uppmärksam­het, men kan också leda till att människor ser mer negativt på det, att nu går de över gränsen. Per Adman håller med om bilden. – Det handlar mycket om att få den allmänna opinionen med sig eller inte. Får man inte det kan folk ta avstånd från detta och se det som något radikalt.

Förutom ett stort stöd från allmänhete­n är alternativ­a förslag om hur förändring kan åstadkomma­s viktiga för att protester, oavsett metod, ska ge effekt i form av faktisk förändring.

– Ofta har protester inte så mycket effekt förutom när de mobilisera­r stort och kommer med ett alternativ­t förslag. Det är många små grejer som spelar roll, säger Uba.

Samtidigt måste den politiska processen ha sin gång, i alla fall när det handlar om förändring i demokratie­r, anser Uba. Något som ofta kan ta tid och innefattar kompromiss­er mellan partier och politiker.

– Det finns inget recept för hur en protest ska lyckas.

 ?? Bild: Karl Melander/tt/arkiv ?? I ett försök att stoppa kalkbrytni­ngen i Ojareskoge­n på Gotland i augusti 2012 klättrade civila upp i träden.
Bild: Karl Melander/tt/arkiv I ett försök att stoppa kalkbrytni­ngen i Ojareskoge­n på Gotland i augusti 2012 klättrade civila upp i träden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden