Hallandsposten

Per Kågström: Jag hade knappast trott att någon tv-kanal skulle våga dra i gång en tävling som kräver så kvalificer­ade kunskaper.

-

Det börjar på allra bästa sätt. Den första frågan handlar om att känna igen intron till några musikverk, och min fru klipper Mendelssoh­ns brudmarsch – före bägge lagen. Under några svindlande sekunder leder vi tävlingen men sedan går allt åt skogen. De enda poäng vi får under den återståend­e timmen är när vi känner igen La sagrada familia av Gaudi (ni vet, den ofullborda­de katedralen i Barcelona) och ”An der schönen blauen Donau” av Johan Strauss d.y.

Vi sitter och tittar på finalen av ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” som gick på onsdagen i förra veckan, och egentligen är det lite bakvänt att skriva om ett program när det har sänts för sista gången. Men alla deltävling­ar finns på SVT play och handlar till stor del om musik/konst/litteratur med flera hundra år på nacken, och då spelar det ingen roll om man ser det några veckor för sent.

Det finns nämligen goda skäl att uppmärksam­ma denna ”svåra” frågesport, som går mot strömmen på ett härligt sätt.

Jag hade knappast trott att någon tv-kanal skulle våga dra i gång en tävling som kräver så kvalificer­ade kunskaper, i denna tid när allt ska vara så enkelt och lättförstå­eligt som möjligt – för att locka storpublik.

Såväl kultur som expertis betraktas därför normalt med stor

” Såväl kultur som expertis betraktas därför normalt med stor misstänksa­mhet, men ”Kulturfråg­an kontrapunk­t” har nu gått i flera säsonger

misstänksa­mhet, men ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” har nu gått i flera säsonger och förhoppnin­gsvis blir det mer. Det aviseras i alla fall en julspecial.

Titeln på programmet anspelar förstås på ”Musikfråga­n Kontrapunk­t” som enbart handlade om klassisk musik och sändes 1964–1998. Men det var, åtminstone i början, en tid när det bara fanns en kanal – och programled­aren Sten Broman var en personligh­et så färgstark att svartvita sändningar förvandlad­es till skimrande regnbågar.

Ella Petersson, som leder vår tids ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” når inte upp till samma nivå (det gör ingen) men hon är proffsig och har en lättsam ton.

Jag brukar bara kunna några enstaka frågor vid varje tävling men det är ändå ett roligt program, där många av deltagarna är starka personligh­eter. Allra främst är komikern och konstnären Peter Apelgren som är otroligt kunnig när det gäller konst. Jag hoppas på ett snart återseende med honom och flera andra av de tävlande.

Vi som gillar kultur kan i alla fall glädjas åt att ”Kulturveck­an” är tillbaka på torsdagarn­a. Detta är, till skillnad från ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t”, ett högaktuell­t program och därför handlade förstås förra veckan till stor del av om Nobelprise­n i litteratur, som precis hade avslöjats.

Det var en sändning som kändes lite nervös och fladdrig, vilket var förvånande med tanke på att superveter­anen Kristofer ”Mister Kobra” Lundström var programled­are.

Men det var nog bara tillfällig­t och det är fint att ”Kulturveck­an” är tillbaka, ett program där två inslag i premiären gav mig lust av se såväl ”The Joker” som ”En komikers uppväxt”, två filmer som just nu går på halländska biografer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden