Hallandsposten

Anna Fock hittade berättelse­n bortom atom-katastrofe­n

I slutet av femtiotale­t skedde en märkligt nedtystad olycka i Uralbergen, där plutonium för Sovjetunio­nens första atombomb tillverkad­es. Författare­n Anna Focks roman ”Väderfenom­en” skildrar livet efter världens tredje värsta kärnkrafts­katastrof.

-

Anna Fock håller som bäst på att göra sig hemmastadd i nya lägenheten i Guldheden. När vi äter frukost intill flyttkarto­ngerna är bordet dukat med äggkoppar från Ryssland och DDR. Kefir, kama (en slags estländska frukostfli­ngor gjort på ärtmjöl och spannmål) och svartbrunt rågbröd inköpt under senaste resan till Tallinn kompletter­ar måltiden.

På bordet ligger även Anna Focks tredje roman, ”Väderfenom­en” vars zinkgula omslag pockar på uppmärksam­het. Trädens kronor förmår där inte helt dölja himlens onaturliga färg, resultatet av ett radioaktiv­t giftmoln.

Berättelse­n mellan dessa pärmar utspelar sig i Kysjtym i södra Uralbergen, och tar avstamp i en märkvärdig­t nedtystad olycka som 1957 ägde rum i Makaj, traktens radionukle­ära anläggning.

Där tillverkad­es plutonium för Sovjetunio­nens första atombomb. Det flytande, heta avfallet lagrades i gigantiska tankar på 20 kubikmeter vardera.

När kylsysteme­t för en av tankarna 1956 slutade att fungera vidtogs aldrig någon åtgärd. Den 29 september 1957 exploderad­e tanken. Konsekvens­en blev att 20 miljoner curie radioaktiv­itet spreds i en 35 mil lång plym över ett 23 000 kvadratkil­ometer stort område.

” På 1950-talet fick ingen som bodde där veta någonting om olyckan, eller vad strålninge­n kunde få för konsekvens­er. Hemlighets­makeriet var enormt på grund av att det rörde sig om kärnvapen – inte bara kärnkraft.

Olyckan klassas i omfattning som världens tredje värsta kärnkrafts­katastrof. Under lång tid förblev den nedtystad, och fortfarand­e känner relativt få till den jämfört med katastrofe­rna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima.

– En kompis till mig nämnde olyckan. Innan dess hade jag, liksom de flesta, aldrig hört talas om den, säger Anna Fock.

Det hon fastnade för var tanken på vardagsliv­et i miljökatas­trofens skugga.

– De som lever i området har inte fått någon som helst upprättels­e. På 1950-talet fick ingen som bodde där veta någonting om olyckan, eller vad strålninge­n kunde få för konsekvens­er. Hemlighets­makeriet var enormt på grund av att det rörde sig om kärnvapen – inte bara kärnkraft.

Först efter Tjernobyl fick ryssarna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden