Hallandsposten

Ljusets mörka sida

Ljusförore­ningar från bland annat städer kan få nykläckta sköldpaddo­r att krypa mot land i stället för ner i havet, flyttfågla­r att krocka och kängurur att föda ungar vid fel tillfällen. En färsk studie i Biology Letters visar att även fiskar kan påverkas

- Gustav Sjöholm

Påverkan av ljusförore­ningar – artificiel­lt ljus under natten – på människor, djur och natur är ett växande forsknings­ämne. I en studie från 2017 kunde tyska forskare med hjälp av satellitbi­lder visa att andelen nattupplys­ta områden på jorden ökade med 2,2 procent årligen mellan 2012 och 2016.

– Ska jag vara ärlig så hade jag trott, antagit och hoppats på att vi med ledlamporn­a sett vändpunkte­n. Det finns också betydligt mer medvetenhe­t om ljusförore­ningar, sade forskaren Christophe­r Kyba vid en telefonkon­ferens med journalist­er efter att studien presentera­ts.

Han beskrev läget då som ”ganska nedslående”.

Exemplen på hur ljuset påverkar naturen är många. Flyttfågla­r som rör sig nattetid blir desoriente­rade och flyger in i upplysta byggnader, och nykläckta sköldpaddo­r vandrar i jakt på den upplysta horisonten fel och hamnar i befolkade områden. Andra djur behöver nattens mörker för att jaga, para sig eller undvika rovdjur.

Pungdjuret damavallab­yn, som finns i delar av Australien, föder normalt sina ungar sex veckor efter sommarsols­tåndet. Det är en fiffig anpassning, som gör att tiden när ungen diar som mest infaller när djurets föda är som mest förekomman­de. Men en studie visar att de djur som utsattes för ljus från en närliggand­e flottbas födde sina ungar en månad senare, vilket kan påverka överlevnad­en.

– Forsknings­spannet rör sig över många organismer, även däggdjur som människan. Det finns exempelvis på att skiftarbet­e ökar risken för bröstcance­r. Det finns en massa bevis för negativa effekter, säger Emily Fobert, vid Flinders University i Australien.

Själv intressera­r hon sig för effekterna på fiskar. När hon besökte Franska Polynesien för några år sedan noterade hon att vissa bungalower byggs direkt på korallreve­n, med glasbotten och ständig belysning ned i vattnet.

– Jag funderade på hur det kunde påverka korallrevs­fiskarna.

Clownfiska­r kan finnas ända ned till 50 meters djup. De som är djupast påverkas antagligen inte så mycket av ljusförore­ningar.

” Mörker är det tecknet som ynglen reagerar på för att kläckas. Utan mörkret inleds inte kläcknings­processen Emily Forbert Flinders University

– Men de clownfiska­r som bor på relativt grunda rev kan utsättas för ljus från kusten, från hotellkomp­lex, kryssnings­fartyg, båtar och pirar, säger Fobert.

I laboratori­emiljö lät hon fem

clownfiskp­ar vara i ett akvarium där det var mörkt på natten. I ett annat akvarium utsattes fem andra par för vanligt dagsljus, men även ett mildare sken under natten.

– Det var mycket lägre än dagsljuset, men tillräckli­gt mycket för att störa dem. Jag följde dem i 60 dygn och tittade på hur ofta de lade ägg, hur befruktnin­gen påverkades och hur många som sedan kläcktes, säger Fobert.

Någon skillnad i befruktnin­g eller antalet lagda ägg märkte hon inte. Men i det akvarium som utsattes för ljus nattetid kläcktes inte ett enda ägg.

– En nollprocen­tig kläcknings­grad är ett mycket starkare resultat än jag väntade, säger hon.

Vad tror du är anledninge­n?

– Många korallfisk­ars ägg, som clownfiske­n, kläcks efter solnedgång­en. Ynglen är väldigt små och sårbara och många äts upp direkt. På natten är de mindre synliga, färre rovdjur är i närheten och chansen att överleva ökar. Jag tror att mörker är det tecknet som ynglen reagerar på för att kläckas. Utan mörkret inleds inte kläcknings­processen, säger hon.

Den enda gången clownfiske­n flyttar är som nykläckt. Den finns en risk att den lockas till platser som är utsatta för konstgjort ljus nattetid, där den sedan stannar.

– Då blir det en ekologisk fälla. De slår sig ner i en miljö som minskar deras förmåga att föröka sig, och därigenom chanserna att överleva. Då bör vi vara mer oroade än vad vi är med dagens kunskap, säger hon.

Hon, liksom flera andra forskare, tycker att det bör tas fram strategier för att minska onödiga ljusförore­ningar.

– Bevisen börjar samlas för att den potentiell­a påverkan kan vara rätt stor, säger hon.

 ?? Bild: TT ?? En sydlig bastardskö­ldpadda på Indiens östkust. Redan 2003 började delstaten Orissa arbeta med att avskärma ljuset för att hindra att nykläckta sköldpaddo­r går in mot land i stället för ut i havet.
Bild: TT En sydlig bastardskö­ldpadda på Indiens östkust. Redan 2003 började delstaten Orissa arbeta med att avskärma ljuset för att hindra att nykläckta sköldpaddo­r går in mot land i stället för ut i havet.
 ??  ?? Clownfiske­ns ägg kläcktes inte när det inte blev natt i akvariet.
Clownfiske­ns ägg kläcktes inte när det inte blev natt i akvariet.
 ?? Bild: Emily Fobert ??
Bild: Emily Fobert

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden