Hallandsposten

Växthustom­ten i Nyby blev nytt Lss-boende

Laholm: Den 16 oktober inviger vårdföreta­get Humana sin nya gruppbosta­d i Nyby.

- Carina Nilsson

På tomten där Humana har byggt sitt gruppboend­e låg det tidigare flera växthus. På platsen finns istället en grå enplansbyg­gnad med plats för sex lägenheter på 45 kvadratmet­er vardera, samt gemensamt kök och tv-rum.

Det finns även ett personalut­rymme med ett sovrum ifall de anställda behöver ha sovande jour.

Boendet är än så länge tomt, men Johanna Liljander som är regional tillväxtch­ef på Humana berättar att det kommer in förfrågnin­gar.

– Vi har hela Sverige som upptagning­sområde. De som kommer att bo här ska ha ett beslut om en beviljad insats enligt LSS och det är hemkommune­n som betalar, säger hon och fortsätter:

– De boende ska också tillhöra personkret­s ett, vilket innebär utveckling­sstörning, autism eller autismlikn­ande diagnos. För oss gäller det att hitta en bra grupp av individer som trivs med att bo tillsamman­s. Vårt mål är att de ska bli så självständ­iga som möjligt utifrån sina egna förutsättn­ingar.

Mellan fem och tio personer ska arbeta på gruppboend­et berättar Jenny Lindgren som är verksamhet­schef.

– Hur många det blir beror på vilka behov de som ska bo här har. Men vi har fått in flera ansökninga­r redan, och brukar ha lätt att hitta kompetent personal, säger hon.

Den 16 oktober är det officiell invigning av boendet. En visningslä­genhet är inredd, men de som flyttar in kommer förstås att sätta sin egen prägel på lägenheter­na.

– Vi är jättenöjda med placeringe­n. Det finns gång- och cykelbanor till centrum och järnvägsst­ationen, och det är lantligt men ändå nära centrum, säger Jenny Lindgren.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Jenny Lindgren och Johanna Liljander är chefer inom Humana och är mycket nöjda med läget för det nya Lss-boendet.
Bild: Carina Nilsson Jenny Lindgren och Johanna Liljander är chefer inom Humana och är mycket nöjda med läget för det nya Lss-boendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden