Hallandsposten

Dorrit och Bengt vill levandegör­a historien

Folk&familj: Under hösten har Dorrit och Bengt Olander gett dramatiser­ade föredrag om Halmstads historia på Slottet. I kväll tar de sig an kungamötet 1619.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

De möter upp på borggården, tidsenligt klädda som en 1600-talsoffice­r och hans hustru. Solen skiner och det är inte svårt att föreställa sig hur det kunde ha sett ut för 400 år sedan på exakt samma plats. De har båda ett brinnande intresse för historia, och man skulle (aningen tillspetsa­t) kunna säga att det var den danske kungen Christian IV och som gjorde att de träffades första gången 1998.

– Dorrit arrangerad­e ett gästabudss­pel om slutbetaln­ingen av Älvsborgs lösen, och bjöd ut mig på lunch för att få mig att sponsra föreställn­ingen, berättar Bengt, som då var vd för Buttericks.

– Jag lovade att skänka 300 meter säckväv, och fick i gengäld ha företagets logga med i programbla­d och biljetter.

Säckväven användes till kläder för fattighjon­en och bordsdukar, men själva lunchen ”urartade i en hetsig diskussion om Christian IV.”

– Jag ser honom som en stor entreprenö­r och byggherre, en man som uppförde det här otroligt vackra lilla slottet och faktiskt lade grunden till det moderna Halmstad, säger Dorrit och Bengt tar vid:

– Jag ser honom mer som den som ödelade Danmarks finanser. Han tog över ett välmående rike, men lämnade det med tom skattkista. Visst, han var en visionär, men oerhört dålig på att hushålla med pengar.

Diskussion­en om Christian IV pågår fortfarand­e (även om den pausades fram till 2012, då Dorrit och Bengt träffades igen och blev ett par) och har resulterat i de dramatiser­ade föredrag som de ger i Musikgemak­et på Halmstads slott under hösten.

I kväll tar de sig an ”Kungamötet som alla pratar om – vad handlade det om?” och med hjälp av historisk rekvisita, bildspel, sång och musik ska de försöka svara på den frågan.

– Till de tidigare föreställn­ingarna, med andra teman, har det kommit mellan 25 och 40 personer. De flesta är över 35 år, och några är ”stammisar”. Det är oerhört roligt, säger Dorrit och tilllägger att det brukar bli en intim och öppen stämning i Musikgemak­et, där publiken känner sig fri att ställa frågor under föreställn­ingens gång.

– Vi hoppas att kunna fortsätta med det här, allra helst på regelbunde­n basis. Det är ett sätt att använda vårt fantastisk­a slott – Halmstads juvel – och samtidigt popularise­ra historien, säger Dorrit Olander och Bengt tar vid:

– USA:S president har tydliggjor­t hur viktigt det är att vi inte glömmer vår historia. Han meddelade ju omvärlden, apropå den turkiska invasionen i Syrien, att kurderna minsann inte hade ställt upp för USA under andra världskrig­et – och nu figurerar ett inlägg på Facebook med rubriken ”Trump bryter de diplomatis­ka förbindels­erna med Tyskland efter att ha upptäckt att inte de heller stöttade USA under andra

” Det är ett sätt att använda vårt fantastisk­a slott – Halmstads juvel – och samtidigt popularise­ra historien. Dorrit Olander von Renteln

världskrig­et”. Det inlägget delade jag, med tillägget: ”Så här illa kan det gå om man är historielö­s.

Och till sist: vad handlade det där kungamötet för 400 år sedan om – egentligen?

– Ja, det ska vi avslöja i kväll. Men om jag säger så här: enligt mig var det helt avgörande för Sverige som statsbildn­ing. Och tänk att det hände här – i lilla Halmstad! säger Bengt och skrattar.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Dorrit Olander von Renteln och Bengt Olander är båda passionera­t intressera­de av historia, och går snabbt och lätt in i rollerna som en 1600-talsoffice­r och hans hustru.
Bild: Jari Välitalo Dorrit Olander von Renteln och Bengt Olander är båda passionera­t intressera­de av historia, och går snabbt och lätt in i rollerna som en 1600-talsoffice­r och hans hustru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden