Hallandsposten

Upphandlin­gsfuffens bakom avstängnin­g

Laholm: Projektled­aren som stängts av från sin tjänst har enligt kommunen inte följt upphandlin­gsreglerna. Personalär­endet kan sluta med ett utköp.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Tvärtom, säger Anders Einarsson. Avstängnin­gen av den kommunala tjänsteman­nen visar att Laholms kommuns varningskl­ockor har fungerat.

– Det är inte som möblerna till Glänninges­kolan. Här har det inte begåtts några fel från kommunen, på grund av att våra kontrollsy­stem har slagit till, säger han.

Personalär­endet gäller en enskild upphandlin­g. Kommunen går inte ut med några detaljer kring vad projektled­aren anses ha gjort. Han stängdes av 17 september en månad med full lön, under utredning för fel och förseelser i tjänsten.

– Det var på väg att hända saker som inte var okej. Därför slog vårt kontrollsy­stem till och så hamnade vi i det här, säger Anders Einarsson.

Kommunchef­en uppger att han fått besked att ”ingen leverantör till kommunen har lidit skada, vi har inte upphandlat fel och vi har inte brutit mot lagen om offentlig upphandlin­g”.

– Det är inte så att någon har handlat massa saker, när det gäller det här specifika ärendet, säger Anders Einarsson.

Politikern­a i kommunens personaloc­h organisati­onsutskott informerad­es kort om ärendet för en vecka sedan, uppger utskottets ordförande Roland Norrman (M).

– Jag kan bekräfta att det finns en av våra medarbetar­e som inte har följt de bestämmels­er vi har angående upphandlin­g, säger Roland Norrman och fortsätter:

– Jag tycker att det är en skyldighet att delge allmänhete­n detta. Under förra mandatperi­oden fanns någon form av tystnadsku­ltur. Jag gick till val på att det ska vi inte ha. Däremot kan vi inte hänga ut enskilda medarbetar­e.

Som HP berättade i går försökte kommunens Hr-chef Malin Sörensen mörka för tidningen att personalär­endet existerade.

– Det är inte okej. Den kunskapen bör man ha. Det är inte så vi ska hantera offentligh­etsprincip­en. Det bidrar till tystnadsku­lturen och det är slut med det, säger Roland Norrman.

Laholms kommun har på senare år skakats av flera upphandlin­gsskandale­r. It-konsulten, Krokåbron, Visit Laholm, beachvolle­ybollturne­ringen och skolmöbler­na är exempel på tjänster och varor som köpts utan korrekt upphandlin­g.

– I det här fallet blev det ingen skada. Det länder oss till heder att vi har ett system som gör att det uppdagades och att bromsarna slår till, säger Roland Norrman, som konstatera­r att kommunen behöver lugn och ro, inte fler ”sådana affärer i stort och smått”.

Enligt uppgift till HP ska kommunen förhandla med den avstängde projektled­arens fackliga företrädar­e under torsdagen.

– Vi måste ha i åtanke att vi har en medarbetar­e som inte mår bra, som vi ska försöka hitta ett avslut med så att vi kan skiljas som vänner, säger Anders Einarsson.

En uppgörelse om utköp från tjänsten förefaller ligga närmst till hands.

– Det finns ett grundskydd för alla anställda och det vanligaste är sex månader, säger Roland Norrman.

Man kan undra varför en anställd ska belönas med sex månaders lön arbetsfrit­t om den tvingas sluta på grund av ett tjänstefel?

– Jag förstår frågan och har ställt den många gånger själv. Det är så anställnin­gstrygghet­en fungerar i en kommun, har jag förstått. Det hamnar alltid på minst sex månader, säger Roland Norrman.

” Det bidrar till tystnadsku­lturen och det är slut med det. Roland Norrman (M) kommunråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden