Hallandsposten

Allt fler dör på jobbet – facken är starkt kritiska

Halmstad: Förra året dog 58 personer på sin arbetsplat­s. Hittills i år har 39 människor dött på jobbet. Två av olyckorna inträffade i Halland. Fackförbun­det Byggnads vill se en nollvision.

- Marie Hebelius Svahn rmedaarike­t.ihoenbeenl@iush.asvllanhdn­s@phonst.esen.se

Halland: Allt fler dör på jobbet. Regeringen har gett arbetsmilj­överket i uppdrag att ta reda på hur dödstalen kan minska. – Att skydda sina medarbetar­e kostar pengar, genar man befinner man sig på tunn is, säger Arne Alfredsson, avdelnings­chef på Arbetsmilj­överket.

Härom veckan gjorde Arbetsmilj­överket och sju andra myndighete­r en gemensam razzia mot ett 100tal företag på 75 byggarbets­platser runt om i landet.

Myndighete­rna slog bland annat ned på bristande fallskydds­utrustning­ar, undermålig­a byggställn­ingar, felaktiga personalli­ggare och illegal arbetskraf­t. Fyra av tio företag tvingas nu åtgärda bristerna, fyra av tio riskerar sanktionsa­vgifter och en fjärdedel av företagen fick ett omedelbart förbud att utföra vissa arbetsuppg­ifter.

– Det är ett anmärkning­svärt resultat, säger Arne Alfredsson, avdelnings­chef på Arbetsmilj­överket. När det är så här riskerar påfallande många att inte komma hem till sina nära och kära efter arbetsdage­ns slut.

Razzian var ett led i ambitionen att stoppa brottsligh­et inom arbetslive­t och gjordes på uppdrag av regeringen som avsatt 18 miljoner under tre år för dessa myndighets­gemensamma kontroller.

De dödliga arbetsolyc­korna har ökat på senare år. 2016 omkom 37 personer. Förra året 50 personer. Flest dödsolycko­r skedde inom branschern­a bygg, transport, magasineri­ng, jordbruk, skogsbruk, fiske och tillverkni­ng.

Två av dem inträffade i Halland. En chaufför klämdes till döds när han lossade virke i Varbergs hamn. En annan chaufför omkom när en oljecister­n välte mot en tankbil i Halmstads hamn.

Hittills i år har 32 personer omkommit på jobbet i Sverige, varav två i Halland. Det ena fallet rör en

snickare som föll genom ett tak. Den andra inträffade nyligen då en bonde klämdes ihjäl av en grävmaskin i Spannarp.

– Truckolyck­or orsakar flest allvarliga olyckor hos oss, säger Daniel Wallfors, regionalt skyddsombu­d på fackförbun­det Transport. På godstermin­aler går truckarna alldeles bredvid chaufförer­na som arbetar med lossning och lastning.

Daniel Wallfors är starkt kritisk till åkeribrans­chens arbetsmilj­öarbete.

– Man har tvingats minska marginaler­na, vilket innebär att man kör inom mycket snäva tidsramar. När vi protestera­r brukar företagen säga att de måste ha sådana tidplaner om de ska kunna hänga med.

Arbetsgiva­rnas skyldighet att arbeta förebyggan­de brister. Det gäller allt från riskbedömn­ingar till undersökni­ngar av lastbilar och den psykosocia­la arbetsmilj­ön, menar Wallfors.

– Företagen måste ta sig tid att tänka efter före.

Daniel Wallfors får medhåll av Peter Hellberg, chef för arbetsmilj­öenheten på fackförbun­det Byggnads Väst.

– Ingen ska dö eller allvarligt skadas av sitt jobb. Nollvision måste uppnås, säger han.

I hans bransch är fallolycko­r från stegar, hustak och byggnadsst­ällningar vanliga, likaså olika typer av skärskador. Båda hävdar att lagstiftni­ngen behöver skärpas. Nu kan ett företag endast dömas när en olycka redan skett.

– Men det borde också kunna utdömas straff om man inte sköter det förebyggan­de arbetet, anser de.

Peter Hellberg vill se en ekonomisk upprustnin­g av arbetsmilj­överket och kräver fler inspektöre­r på byggarbets­platserna.

Att utländsk arbetskraf­t i dag står för en stor del av arbetsstyr­kan på byggen är en annan riskfaktor som ökar olyckorna, menar Peter Hellberg.

– Det kan bero på språkförbi­string, säger han. Man förstår inte varandra och missuppfat­tar saker. Jag får också höra att många helt enkelt inte kan yrket. Är de ens byggnadsar­betare?

 ?? Bild: Arbetsmilj­överket ??
Bild: Arbetsmilj­överket
 ??  ?? Den myndighets­gemensamma razzian på en rad orter byggarbets­platser avslöjade stora brister i säkerheten. ”När det är så här riskerar påfallande många att inte komma hem till sina nära och kärna efter arbetsdage­ns slut, säger Arne Alfredsson, avdelnings­chef på Arbetsmilj­överket. Läs även del 1 i artikelser­ien Döden på jobbet (se infällt urklipp) på hallandspo­sten.se.
Den myndighets­gemensamma razzian på en rad orter byggarbets­platser avslöjade stora brister i säkerheten. ”När det är så här riskerar påfallande många att inte komma hem till sina nära och kärna efter arbetsdage­ns slut, säger Arne Alfredsson, avdelnings­chef på Arbetsmilj­överket. Läs även del 1 i artikelser­ien Döden på jobbet (se infällt urklipp) på hallandspo­sten.se.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden