Hallandsposten

Sandra tar strid mot företagets fula metoder

Laholm: Hennes farfar fick inkassokra­v på brandsläck­are och brandfilta­r som han inte köpt. Nu anmäler Sandra Wilhelmsso­n bolaget för skrämselme­toder mot äldre.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se

Laholm: Sandra Wilhelmsso­ns farfar fick både faktura, betalnings­påminnelse och inkassokra­v för brandskydd­sprodukter han aldrig hade beställt från Gothia brandskydd. – Det är hot och skrämsel för att folk ska betala, säger Sandra Wilhelmsso­n som har gjort en anmälan till Datainspek­tionen för att få veta om företagets metoder är lagliga.

Efter HP:S artikel om äldre som känner sig lurade att köpa brandskydd­sprodukter har flera personer hört av sig. En av dem är Sandra Wilhelmsso­n. Hennes farfar driver ett företag i Hylte kommun.

– I somras blev min farfar uppringd av en säljare från Gothia brandskydd, men han tackade bestämt nej till att beställa två brandfilta­r och två brandsläck­are. Ett par månader senare kom det ändå både en räkning på nästan 5 000 kronor och en budfirma med paket från Gothia brandskydd på samma dag, säger Sandra Wilhemsson.

Just den dagen var Sandra på besök hos sin farfar. Sandra jobbar med avtalsfråg­or i fastighets­branschen och hjälpte sin farfar att bestrida fakturan och lät budfirman returnera paketet.

Efter cirka två veckor fick hennes farfar både en påminnelse­faktura och ett inkassokra­v. Båda var utställda från företaget Viviparus finans som är en bifirma till Gothia brandskydd­s moderbolag Increment Security Group Gothia AB (ISGG).

– Jag har nyligen anmält företaget till Datainspek­tionen som är tillsynsmy­ndighet för den här typen av inkassobol­ag. Jag tycker att man behöver utreda om det är lagligt att agera på det sättet som bolaget gör, säger hon.

Sandra anser att bolaget spelar på folks oro för att få betalnings­anmärkning­ar och att de bryter mot inkassolag­en och räntelagen.

– Det står exempelvis inte att man kan kontakta dem om man anser att kravet är felaktigt. De skriver också att man måste betala annars kan de söka betalnings­föreläggan­de

hos Kronofogde­n och riskera utmätning, säger Sandra Wilhelmsso­n.

Hon berättar också att bolaget vill ha 25 procent i dröjsmålsr­änta.

– Har man inte avtalat om det så gäller 7–8 procents referensrä­nta enligt räntelagen.

Magnus Björkman som är verksamhet­schef på ISGG svarar i mejl att företaget har en kundombuds­man som missnöjda kunder kan mejla till.

På frågan om Viviparus finans följer inkassolag­en och räntelagen hänvisar han till bolagets kundombuds­man och skriver att samtliga kontaktupp­gifter finns på alla utskickade fakturor.

Björkman svarar också att något tillstånd från Datainspek­tionen inte behövs för inkassover­ksamheten då Viviparus finans tar hand om fordringar inom koncernen och att detta inte kräver något tillstånd.

Han skriver också att de ständigt arbetar med att ”bli tydligare och förbättra vår kundupplev­else.”

Sandra Wilhelmsso­n hoppas nu att Datainspek­tionen granskar ärendet.

– Vad jag har kunnat se har de inte drivit något fall vidare till rätten, trots att de hotar med det. Min farfar har inte beställt eller tagit del av deras produkter, men de vägrar avskriva fakturan. Vi är beredda att ta det hela vägen till tingsrätte­n om de vill prova fallet. Deras agerande borde inte vara tillåtet, säger Sandra Wilhelmsso­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Berg/privat ?? Sandra Wilhelmsso­n har anmält brandskydd­sföretaget­s inkassogre­n för ojust agerande mot äldre. Hennes farfar fick betalnings­krav på brandsläck­are och filtar som han aldrig beställt.
Bild: Stefan Berg/privat Sandra Wilhelmsso­n har anmält brandskydd­sföretaget­s inkassogre­n för ojust agerande mot äldre. Hennes farfar fick betalnings­krav på brandsläck­are och filtar som han aldrig beställt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden