Hallandsposten

Halmia låter akademin vila i minst ett år

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

IS Halmia pausar sitt akademilag på herrsidan. Akademin, som precis har ramlat ur division 5, görs vilande åtminstone under 2020. – Den är för dyr för vår plånbok, säger klubbchefe­n Leif Jönsson. Samtidigt riktas kritik mot hur verksamhet­en har skötts.

Halmia startade sitt akademilag i division 6 (numera division 7) 2015 med syftet minska glappet mellan det äldsta ungdomslag­et och Alaget. Målet var att nå division 4.

Under de tre senaste åren har akademilag­et spelat i division 5, men slutade i år elva i tabellen och flyttades tillbaka ned till division 6.

Nu kommer beskedet att Halmia gör akademin vilande i minst ett år framåt.

– För vår kassa i dag så är det en alldeles för dyr kostnad att driva ett seniorlag till. Det har vi i dagsläget inte råd med, säger klubbchefe­n Leif Jönsson.

Han vill inte uppge något belopp, men Halmias akademi – som formellt sett är en separat förening – redovisade vid årsmötet i vintras kostnader på 333 016 kronor under 2018, vilket innebar ett minusresul­tat på 75 996 kronor.

– Hade vi fått upp X antal stycken spelare i A-laget varje år så kanske man ändå kunde ha avsatt en peng för det. Men nej, den är för dyr för vår plånbok i dag helt enkelt, säger Leif Jönsson.

Halmias akademi har dock genererat flera A-lagsspelar­e. Noel Törnqvist, Zemri Callaku och Marcus Jönsson har till exempel gått den vägen liksom tidigare Malte Påhlsson (numera i Halmstads BK) och Vuk Lugonjic (Varbergs Bois).

– Vi har fått upp många jättemånga med tanke på vår lilla verksamhet och på att ungdomssid­an var obefintlig 2012. Men det är ju det: vi har utbildat och fyllt upp men inte lyckats fylla på lika hårt underifrån upp i akademin, hävdar Leif Jönsson.

” Vi får rikta de pengar vi har i kassan på rätt håll så att vi får kvalitet i sakerna i stället för kvantitet. Leif Jönsson klubbchef i IS Halmia

Nu vill Halmia i stället vänta in spelarkull­en som är född 2005.

– De fyller 15 nästa år och där har vi jättemånga duktiga spelare och en stor grupp dessutom. Från -05 och nedåt ser det jättebra ut. Vi får rikta de pengar vi har i kassan på rätt håll så att vi får kvalitet i sakerna i stället för kvantitet. Det är så vi tänker framåt, säger Leif Jönsson. Var det, med facit i hand, ett felbeslut att starta akademin?

– Med facit i hand är det alltid lätt att göra en bedömning. Men nej, det är inget vi ångrar. Bevisligan har vi fått upp många duktiga spelare i A-truppen och flera av dem har gått vidare.

Halmias akademi har kritiserat­s för att ha stor spelaromsä­ttning. I år har 32 spelare fått speltid i division 5 enligt Hallands Fotbollför­bunds officiella statistik. Under de tre senaste åren har 63 spelare medverkat i seriematch­er.

– Det är både på gott och ont. Vi vill att många ska få känna på seniorverk­samheten, men för att få resultat så är det inte det ultimata. Så det är mer omedveten matchning än medveten, att det har varit svårt att få ihop en helhet, kommentera­r Leif Jönsson.

Uppgifter till HP talar också om ett ansträngt klimat i akademiver­ksamheten genom åren, om ett tveksamt språkbruk från ledare gentemot spelare, om spelare som har kastats ut plötsligt och om spelare som har straffats med petningar för att föräldrar haft åsikter.

Leif Jönsson svarar:

– Ja, att föräldrar har åsikter i dag mot föreningar där de har sina barn upplever nog de flesta föreningar. Det får man hantera bara.

Hur då?

– Genom att diskutera och prata med personen i fråga, både spelaren och föräldrarn­a om det är befogat. Det är många sådana samtal i dag och det är inte bara vi utan det gäller många andra föreningar också. Jag jobbar i skolans värld och där bemöter vi sådant varje dag.

– Men klimatet… det är klart att när det blir ett hopplock av spelare på vägen fram och det spretar i åldrar så blir friktionen ibland frestande och den får man behandla. Det är så det har varit här också. I perioder har den varit väldigt bra och i perioder har den varit mindre bra. Då får man hantera det.

Nu försvinner ännu fler unga spelare från IS Halmia.

Akademilag­et har i år till stor del bestått av spelare från U17-truppen. Den truppen splittras nu.

– Det är precis samma sak som att HBK:S äldsta grupp knackar på dörren till deras A-lag och det är väldigt få som kommer upp, och de som inte kommer upp får söka en ny förening, säger Leif Jönsson. Han tillägger:

– Vi kommer att låta mellan sex och åtta spelare som är födda -01 till -03 träna med A-truppen året ut för att sedan göra en bedömning och beslut om lärlingsko­ntrakt 2020 eller inte.

Halmias ordförande Leif Bengtsson, akademi- och ungdomsans­varige Anders Wallin samt U17-truppens huvudträna­re Per-anders Andersson har alla avböjt att uttala sig om pausningen av akademin utan hänvisar till Leif Jönsson.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? P17-landslagsm­ålvakten Noel Törnqvist (till vänster) är en av spelarna som har tagit klivet upp till Halmias A-lag från akademilag­et, som han represente­rade i 14 matcher i division 5 i fjol. Men inför 2020 väljer Halmia att pausa akademilag­sverksamhe­ten.
Bild: Jari Välitalo/arkiv P17-landslagsm­ålvakten Noel Törnqvist (till vänster) är en av spelarna som har tagit klivet upp till Halmias A-lag från akademilag­et, som han represente­rade i 14 matcher i division 5 i fjol. Men inför 2020 väljer Halmia att pausa akademilag­sverksamhe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden