Hallandsposten

”Utsatt” läge i Andersberg diskuterad­es

Andersberg: Hur arbetar polisen, kommunen och bostadsbol­aget HFAB för att få bort Andersberg från den omdiskuter­ade listan över utsatta områden i Sverige? Den komplexa frågan diskuterad­es under ett möte på onsdagskvä­llen.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

– Vi är alltid på Andersberg. Bara för att ni inte alltid ser oss med blotta ögat betyder det inte att vi inte är här. Vi är inte alltid klädda i blåa uniformer utan ibland är vi civilklädd­a och det finns en poäng med det.

Kommunpoli­s Kenneth Mattsson har precis besvarat en fråga från publiken om hur ofta myndighete­n besöker stadsdelen. Svaret lugnade kvinnan som räckt upp handen.

– Det känns skönt att höra. Vi har ju barn här och vi vill att de ska känna sig trygga, sade hon och fick medhåll från flera andra som ville se mer polisiär närvaro.

Det var med anledning av att Andersberg i somras på nytt hamnade på polisens lista över så kallade ”utsatta områden” som myndighete­n tillsamman­s med kommunen och HFAB kallat till möte på Medborgarc­entrum. Tillsamman­s med de boende i området diskuterad­e de saker som: varför ser det ut så här? Varför just här? Och hur går man vidare?

HFAB talade, förutom om nattvandri­ng och att se över gatubelysn­ingen, också om huskurage.

– Om man hör att en granne spelar hög musik en kväll är man ganska benägen att ringa och slå larm. Det är man däremot inte om man hör en misshandel och det måste det bli ändring på, sade Johan Björnqvist.

Han har titeln ”områdesutv­ecklare” på HFAB och arbetar sedan lite drygt ett år tillbaka lite extra med Andersberg och Vallås – ett område som alltså är fortsatt markerat som utsatt, och ett som det varnas om är på väg att bli.

Enligt polisens definition är ett utsatt område ett ”geografisk­t avgränsat område som karaktäris­eras av en låg socioekono­misk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhä­llet.”

Andersberg var med på den omdiskuter­ade listan redan 2017 när den publicerad­es för första gången. När det var dags att uppdatera den i somras låg Andersberg kvar – enligt rapporten på en oförändrad nivå. ”Det indikerar en situation i området som i stort liknar den som förelåg vid föregående bedömning”, går det att läsa i rapporten.

Kommunpoli­s Kenneth Mattsson ville ge en lite mer positiv bild och menade att utveckling­en går åt rätt riktning – även om det inte syns i rapporten.

– Brottsutve­cklingen går nedåt. Det blir bättre, men vi måste hjälpas åt för att det ska fortsätta i rätt riktning, sade han.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Kenneth Mattsson, kommunpoli­s, förklarade att det bästa de boende på Andersberg kan göra för att vara med och bidra till en positiv utveckling är att anmäla: ”Ni är våra ögon. Ni måste våga vittna”, sade han.
Bild: Jari Välitalo Kenneth Mattsson, kommunpoli­s, förklarade att det bästa de boende på Andersberg kan göra för att vara med och bidra till en positiv utveckling är att anmäla: ”Ni är våra ögon. Ni måste våga vittna”, sade han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden