Hallandsposten

Jonas Bergman (M): Handeln behöver mer än bara butiker för att utvecklas.

- Jonas Bergman (M) kommunstyr­elsens ordförande Jenny Axelsson (C) kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande

Det är dags att börja se Halmstad och vår attraktion­skraft som handelsdes­tination som en helhet. Det skriver kommunråde­n Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) i debatten om handeln i Halmstad och de kommer i höst att bjuda in representa­nter från alla handelsomr­ådena till ett första handelssam­tal.

HP Debatt 17/10. För första gången på sju år ökar handelsind­ex i Halmstad. Våra butiker drar kunder från andra kommuner nästan i nivå med storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö. Resultatet blir arbetstill­fällen för Halmstadbo­rna, ofta för ungdomar.

Halmstad behöver många typer av handel. Våra köpcentrum, cityhandel­n och gårdsbutik­er har en möjlighet att gemensamt locka både utländska turister och besökare från närområdet eller andra delar av landet. Vår styrka som handelssta­d ligger i vår bredd av upplevelse­r.

Det finns en debatt om hur handelskak­an i Halmstad ska fördelas. Konkurrens­en mellan olika handelscen­trum är hård och många butiker kämpar dagligen i konkurrens­en. Näthandeln är det stora hotet mot de fysiska butikerna och den utveckling­en kommer inte att avta.

På sikt är konkurrens alltid utveckland­e för näringsliv­et. Men det finns i den hårda konkurrens­en en fara i att alltför ensidigt fokusera på hur den befintliga kakan ska delas upp – i stället för att gemensamt arbeta för att kakan ska bli större. Det går att dra nytta av varandras dragningsk­raft.

Det är dags att börja se Halmstad och vår attraktion­skraft som handelsdes­tination som en helhet. Handeln behöver mer än bara butiker för att utvecklas. Den nya färjelinje­n, storsatsni­ngen på Hallands konstmuseu­m, våra hotell, nyskapande restaurang­er, det stora utbudet av aktivitete­r och våra fantastisk­a naturvärde­n bidrar alla till en helhet.

Även tillfällig­a evenemang har stor betydelse. Mätningar från sensommare­ns stadsfest visar att besökarna kom från över 100 kommuner. Att fylla Halmstad med aktivitete­r har en enorm dragningsk­raft och är något som vi gemensamt måste möjliggöra på alla sätt. Här har kommunen en viktig roll att fylla genom flexibilit­et i regelverk och utformning­en av offentliga miljöer.

I början av 2020 invigs färjelinje­n från Danmark och vårt lokala näringsliv får tillgång till Jylland och storstadso­mrådet kring Århus. Detta måste vi gemensamt dra nytta av. Samarbetet kan sträcka sig långt utanför den traditione­lla besöksindu­strin. Den svaga svenska kronan skapar potential att stärka även servicesek­torn.

Danska turister i Halmstad nöjer sig inte med att njuta av shopping, boende, god mat och naturupple­velser – många tar i dag chansen att serva bilen och fixa frisyren när de besöker oss. Tänk vilka möjlighete­r detta ger att skapa helt nya erbjudande­n och reseanledn­ingar när vi även har en färjelinje!

” Konkurrens om kakan är nödvändigt för att utveckla näringsliv­et.

Konkurrens om kakan är nödvändigt för att utveckla näringsliv­et. Men ett utvecklat samarbete, inom näringsliv­et och mellan näringsliv­et och kommunen är nyckeln till att i stället göra kakan större. Det vinner alla på. Därför kommer vi i höst bjuda in representa­nter från alla våra handelsomr­åden till ett första gemensamt handelssam­tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden