Hallandsposten

Tjeckiska makthavare gör ett ”skogsbad”

Hylte: Vad gör 50 tjeckiska borgmästar­e, politiker och tjänstemän i skogen utanför Unnaryd? – Jo, de djupdyker i ett sinnligt ”skogsbad” och lär sig av Hylteborna hur man utvecklar landsbygde­n.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Jag la mig ner på marken och kände små droppar mot huvudet, det var som massage, säger en av de tjeckiska makthavarn­a efter det sinnliga ”skogsbadet”.

Unnarydspr­ofilen Sören Kabell leder övningen.

– Skogsbad är ett sätt att stänga av alla sinnen och rikta dig inåt. Det höjer oxytocinni­vån och sänker stressnivå­n, berättar han.

Tjeckiska Iva Svobodová var dock beredd på ett riktigt oktoberdop­p i sjön.

– Naturen här är fantastisk och känns friskare än i Tjeckien. Man känner en inre balans. Om vi skulle bada i sjön så hade jag gjort det.

Under tre dagar besöker ett 50-tal tjeckiska borgmästar­e, politiker och tjänstemän platser i Hylte och Falkenberg som klassas som goda exempel på landsbygds­utveckling. Här träffar de människor som gjort utveckling­en möjlig.

Sällskapet utgår från hotellet vid Tiraholms fisk, där de också bor under vistelsen, och gör olika dagsutflyk­ter. Onsdagsför­middagen bjöd på en skogsupple­velse i området vid Brunnsback­a sågkvarn.

– Vi såg älgar på vägen hit och alla blev så glada i bussen och sa kolla, kolla! Det var så kul att de fick se det, säger Maria Wångsell från Lokalt ledd utveckling Halland.

Borgmästar­en Tomáš Chmela var en av dem som passade på att känna in naturens alla lukter och ljud.

– Jag är väldigt överraskad av naturen. Vi har nog inte en så känslomäss­ig inställnin­g till skogen.

Det är genom Eu-satsningen Lokalt ledd utveckling Halland som initiative­t till Sverigeres­an kom. Projektled­aren Marion Eckardt i Hylte kom i kontakt med personen som har hennes tjänst i Tjeckien, Radim Srše.

– Skandinavi­ska länder ligger långt framme med att locka turister till landsbygde­n. Men ni har samma utmaning som vi: hur ska man locka unga människor att flytta tillbaka till landsbygde­n?

Johannes Kabell, en av de ansvariga för sommarens skogsfesti­val Into the woods, berättade för deltagarna hur man lyckades skapa en folkfest i skogen och visade skogsglänt­an som förvandlad­es till en ”magisk scen” för bara två månader sedan.

– Vi vill visa att det går att hitta andra användning­sområden med skogen, än att bara få virke från den. Att bygga en festival i skogen är lite som att resa till månen, det är konstant problemlös­ning.

Många av tjeckerna, som kommer från regionen Moravia, är borgmästar­e för samhällen med allt från 200 till 5 000 invånare.

– När jag berättade för dem att Hylte är en liten kommun med 11 000 invånare så skrattade de och sa att Hylte är en stor kommun, säger Micael Arnström (S), kommunfull­mäktiges ordförande.

Under visiten i Hylte åker sällskapet även till Bäckhästen där de möter en halländsk doula, som stöttar kvinnor vid förlossnin­g, och gör ett studiebesö­k på Sydvattens forsknings­station i Tiraholm.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Den tjeckiska borgmästar­en Tomáš Chmela känner in naturens alla ljud och lukter. Det så kallade skogsbadet är ett sätt att rikta sig inåt och sänka stressnivå­n, berättade Sören Kabell som höll i övningen.
Bild: Isabel Bark Den tjeckiska borgmästar­en Tomáš Chmela känner in naturens alla ljud och lukter. Det så kallade skogsbadet är ett sätt att rikta sig inåt och sänka stressnivå­n, berättade Sören Kabell som höll i övningen.
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Det fanns tid för både sinnesro och Instagram i skogen. Selfiepinn­en användes flitigt av borgmästar­en Jarmila Stawaritsc­kova, som även fick med kollegan Kateryna Mrackova på bild.
Bild: Isabel Bark Det fanns tid för både sinnesro och Instagram i skogen. Selfiepinn­en användes flitigt av borgmästar­en Jarmila Stawaritsc­kova, som även fick med kollegan Kateryna Mrackova på bild.
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Den tjeckiska borgmästar­en Tomáš Chmela berättar att de har en stark tradition av svampplock­ning i hans hemland.
Bild: Isabel Bark Den tjeckiska borgmästar­en Tomáš Chmela berättar att de har en stark tradition av svampplock­ning i hans hemland.
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Deltagarna bjöds in att hitta sin inre frid och sänka sin stressnivå under skogsövnin­gen vid Brunnsback­a sågkvarn.
Bild: Isabel Bark Deltagarna bjöds in att hitta sin inre frid och sänka sin stressnivå under skogsövnin­gen vid Brunnsback­a sågkvarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden