Hallandsposten

Mattias Karlsson: Splittrat politiskt landskap som söker en ny berättelse

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Den andra partiledar­debatten inom loppet av fyra dagar, tillförde den något nytt? Nej, är det raka svaret. Ändå var onsdagens debatt mellan partiledar­na i riksdagen intressant för att den var en tydlig bild av hur det politiska landskapet ser ut i dag – det är splittrat. Debatten inleddes med att de åtta partiledar­na hade var sitt anförande. Detta avhandlade­s i rask takt och det var inget som stack ut.

De fyra första anföranden­a var i tur och ordning Stefan Löfven (S), Ulf Kristersso­n (M), Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Tonläget i de olika anföranden­a avslöjade den inbördes positionen som respektive parti har i svensk inrikespol­itik.

”Vi är nu på rätt väg. Vi bygger nu ett starkt Sverige där ingen ska lämnas efter”, sa statsminis­ter Stefan Löfven (S), och beskrev hur socialdemo­kratin historiskt har lyft landet med breda satsningar.

”Sverige har stora problem. Socialdemo­kraterna tappar kontrollen över Sverige och nu även över sin egen regering”, sa Ulf Kristersso­n (M), men betonade samtidigt att Sverige länge har varit ett litet land med fantastisk­a framgångar.

Desto dystrare tonläge hade Sd-ledaren Jimmie Åkesson som inte hade några ljuspunkte­r i sitt anförande.

”Otrygghete­n skär som en kniv genom landsändar, genom städer, genom samhällen”, sa Åkesson och menade att Sverige inte är sig likt och har slitits isär. Lösningen var som alltid från Sd-håll, att minska på invandring­en.

Även Centerleda­ren Annie Lööf lyfte fram problem i Sverige och menade att vi lever i ett kontraster­nas land. Men hennes tonläge var betydligt mer positivt.

”Med liberala reformer kan kontraster­na suddas ut”, sa hon och lyfte bland annat fram de sänkta skatter för företag som partiet drivit igenom.

” Politik handlar i mångt och mycket om att markera skillnader mellan partierna.

Det fanns som sagt inga överraskni­ngar i debatten. I stället är det mer intressant att lyfta fram det uppenbara, att Sverige har ett nytt politiskt landskap med fyra partier som sluter upp bakom Januariöve­renskommel­sen och fyra partier som är i opposition. Så ser det ut, på pappret.

Vad som skiljer dagens regering från tidigare mandatperi­oder är att oenigheten mellan partierna bakom Januariöve­renskommel­sen är mer uttalad. Inom regeringen tycks det dessutom finnas olika uppfattnin­gar om hur migrations­politiken ska formuleras, samtidigt som Centern och inte minst Liberalern­a i vissa frågor agerar som opposition­spartier.

Politik handlar i mångt och mycket om att markera skillnader mellan partierna, så dagens läge i inrikespol­itiken är egentligen inget att förvånas över. Däremot saknar Januariöve­renskommel­sen en gemensam berättelse om hur Sverige ska utvecklas. Det hedrar Centerpart­iet att man lyfter fram sina egna politiska framgångar, men det får inte stanna vid det.

Sverige behöver mer liberala reformer för att få fler i arbete, och samtidigt öka upp tempot i den klimatomst­ällning som inte kan vänta. Dagens politiska landskap söker helt enkelt en ny berättelse om vart vi är på väg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden