Hallandsposten

Pappa ”tog polisroll” – fångade tjuv

Halmstad: När pappan fick höra att dottern nyss blivit utsatt för ett inbrott blev han inte rädd. Snarare handlingsk­raftig. Mitt i natten jagade han ikapp en ung man som nu döms för brottet. Gärningsma­nnen skyllde allt på en haschskuld.

- Jonna Nilsson

Den unge inbrottstj­uven erkände allt för pappan, som med hjälp av lite sunt förnuft, kritiskt tänkande och ”eget polisarbet­e” hade lyckats identifier­a den person som nyss varit inne hos hans dotter.

Pappan hade stött på den misstänkte i bostadsomr­ådet, på Nyhem, bara en liten stund efter inbrottet.

Att frågan ”vad gör du ute så här sent” besvarades med ”jag är på väg till en fest” var pappans första ledtråd om att något inte stod rätt till med den unge mannen. Det var mitt i veckan. Märklig tidpunkt för en fest, resonerade pappan.

Att den unge mannen dessutom stod och drack en Fanta, precis en sådan läskedryck som (tillsamman­s med många andra, mycket dyrare, föremål) hade försvunnit från dottern bara en liten stund tidigare, var en andra ledtråd.

Den unge mannen gav till slut pappan ett erkännande, men det hade sällskap av en bortförkla­ring. Det var dock inget som friade honom från skuld när rätten fällde honom för inbrottet.

Den unge mannen förklarade att han inte varit ensam vid inbrottet – och han hade inte gjort det frivilligt.

Han sa att han kände sig tvungen att gå in i huset eftersom att medgärning­smannen, också han en ung Halmstadbo, hade en hållhake på honom i form av en haschskuld.

Att säga nej när medgärning­smannen sträckte fram en fickkniv och sade ”nu gör vi det här” var därför inget alternativ.

Att det blivit just dotterns hus som utsattes var en slump, och mest för att hon och hennes man hade glömt att låsa ytterdörre­n innan de gick och lade sig.

När de unga männen nu dömdes för inbrottet var det mycket tack vare pappans insats. Han ringde polis efter erkännande­t och myndighete­rna kunde därför snabbt höra den unge mannen.

Förutom brotten de begick tillsamman­s den där kvällen på Nyhem dömdes också den andra unge mannen, som pekats ut som någon form av langare för området, för bland annat narkotikab­rott.

 ?? Bild: Montage ??
Bild: Montage

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden