Hallandsposten

Kraschat spararbete får ändå godkänt av regionpoli­tikerna

Halland: Sedan 2015 har det talats mycket om ”Framtidsar­betet” inom Region Halland. Det skulle inte bara få stopp på regionens skenande kostnader utan också spara minst 400 miljoner kronor. När storsatsni­ngen nu summeras konstatera­s att besparinge­n bara b

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Rent ekonomiskt blev det kanske ett misslyckan­de, men det beror på att kalkylerna var orealistis­ka. Samtidigt har arbetet bidragit till många nya arbetssätt och en krismedvet­enhet som vi inte skulle ha haft annars, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Vid styrelsens senaste möte fick man för andra gången ta emot en slutredovi­sning av Framtidsar­betet. Den första rapporten var varken den regionråd borgerliga majoritete­n eller opposition­spartierna nöjd med och tjänstemän­nen fick i uppdrag att återkomma.

– Vi kände att det saknades alldeles för mycket i den första versionen. Det är så många människor som har varit involverad­e i detta och det har lagts ner så många arbetstimm­ar. Då måste vi också gå till botten med vad som fungerade och vad som inte fungerade. Vi vill inte hamna i det här igen, säger regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson (S).

Bensköld Olsson har upprepade gånger framfört kritik mot att Framtidsar­betet både styrts upp och följts upp för dåligt. Även regionens egna revisorer har vid flera tillfällen efterlyst en förklaring till varför inte arbetet hållit vad det lovat.

” Inte förrän 2018 fick vi veta att resultatet inte skulle bli som förväntat.

– Inte förrän 2018 fick vi veta att resultatet inte skulle bli som förväntat. Den återkoppli­ngen skulle vi behövt få långt tidigare. Hade vi lyckats med Framtidsar­betet så hade vi inte behövt göra en del av det som vi nu gör, exempelvis att höja skatten nästa år, menar Lise-lotte Bensköld Olsson.

Den nya slutredovi­sningen andas en hel del självkriti­k och pekar på vikten av realistisk­a förväntnin­gar, uthållighe­t och tydlighet kring vem som ansvarar för att målen uppnås.

Samtidigt konstatera­s att arbetet ändå haft många positiva effekter. Som exempel nämns att man på vissa arbetsplat­ser framgångsr­ikt flyttat över arbetsuppg­ifter från läkare till sjuksköter­skor eller från sjuksköter­skor till undersköte­rskor, att man infört webbtidbok­ning, effektivis­erat administra­tionen och blivit bättre på att planera och följa upp vården.

– Den nya redovisnin­gen är väldigt mycket bättre och ger en mer balanserad bild. Det är viktigt att vi ny tar vara på det som blev bra och lär oss av det som misslyckad­es, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

 ??  ?? Ett nytt försök till slutredovi­sning av det så kallade framtidsar­betet har nu slutligen godkänts av regionstyr­elsen. Den här gången har man försökt hitta svar på varför arbetet inte gav de besparinga­r som man trodde. Lise-lotte Bensköld Olsson (S) och Mikaela Waltersson (M) är överens om att man ska dra lärdom av det som inte fungerade och bygga vidare på det som blev bra.
Ett nytt försök till slutredovi­sning av det så kallade framtidsar­betet har nu slutligen godkänts av regionstyr­elsen. Den här gången har man försökt hitta svar på varför arbetet inte gav de besparinga­r som man trodde. Lise-lotte Bensköld Olsson (S) och Mikaela Waltersson (M) är överens om att man ska dra lärdom av det som inte fungerade och bygga vidare på det som blev bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden