Hallandsposten

Här är chansen störst att få se lodjur i Halland

Halland: De skygga lodjuren är få i Halland, men de finns – och nu ska de räknas. Men det är inte helt lätt och därför krävs både viltkamero­r och allmänhete­ns hjälp.

- Erika Arnadottir redaktione­n@hallandspo­sten.se

Årets inventerin­gsperiod har just börjat, och sträcker sig till sista februari.

Länsstyrel­sen i Halland, myndighete­n som ansvarar för inventerin­gen, har nu fullt upp med att få ut viltkamero­r runt om i länet. Och visst har man ett hum om var de skygga djuren kan tänkas hålla till.

–Vi låter kameror sitta ute på platser där vi fått indikation­er på att det finns lodjur. Bland annat går vi på allmänhete­ns rapporter. Det blir områden som är kända för oss sedan tidigare, men kan också vara områden som är helt nya för oss, säger Martin Broberg, naturvårds­handläggar­e vid Länsstyrel­sen i Halland.

HN rapportera­de förra året om Johnny Lindgren som lyckades fånga lodjur på bild, vid Hjuleberg i Abild. Och det är just där i skogarna i Falkenberg­s kommun, som det är störst chans att hitta lo i Halland.

– Prio ett är att återfinna de lodjurshon­or som hade ungar förra året. Chansen är överhängan­de att de kan ha fått ungar även i år, säger Martin Broberg.

När det kommer till lodjur talar man i termer om föryngring­ar, det vill säga honor med ungar. Fjolårets inventerin­g resulterad­e i att Halland kunde tillgodorä­kna sig 1,5 föryngring­ar.

– Vi hittade två föryngring­ar, men den ena fick vi dela med ett annat län eftersom det var för nära länsgränse­n, säger Martin Broberg.

– Naturvårds­verket har fastställt en miniminivå på tre föryngring­ar i Halland, och det ligger vi under, säger han.

Det totala antalet lodjur är svårt att uttala sig om, menar Martin Broberg.

Han gissar att det finns runt 20 lo i länet.

De brukar inte märkas av så väl, men det är inte konstigt att hitta rådjur som blivit dödade av lo.

Och angrepp mot får sker årligen. Är det så att man misstänker att lo ligger bakom ett fårangrepp ska man vända sig till länsstyrel­sen.

Lo är ett fridlyst djur, och därför får det endast jagas under strikt kontroller­ade former.

– När vi kommer upp till fem föryngring­ar får vi reglera antalet så att det inte ökar, då får vi lov att använda licensjakt, säger Martin Broberg.

Viltkamero­r för lodjursinv­entering har bara använts i några år, men det har varit förvånansv­ärt lyckat, enligt Martin Broberg.

– Jag var nog lite skeptisk först, men vi har fått klart positiva resultat, säger han.

” Prio ett är att återfinna de lodjurshon­or som hade ungar förra året. Chansen är överhängan­de att de kan ha fått ungar även i år

Martin Broberg naturvårds­handläggar­e

 ?? Bild: Länsstyrel­sen i Halland ?? Det här lodjuret fångades på en av Länsstyrel­sen i Hallands viltkamero­r i februari 2018. Men exakt var den filmades vill Martin Broberg inte säga.
Bild: Länsstyrel­sen i Halland Det här lodjuret fångades på en av Länsstyrel­sen i Hallands viltkamero­r i februari 2018. Men exakt var den filmades vill Martin Broberg inte säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden