Hallandsposten

Provisoris­ka rastlokale­r upprör busschauff­örer

Halmstad: Ett fördröjt bygglov gjorde att tillfällig­a baracker sattes upp och arbetsmilj­ön för busschauff­örerna i Halmstad ändrades drastiskt.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Utkastade från de ordinarie lokalerna på Bolmensgat­an. Tvingade att göra sig hemmastadd­a i små vagnar, även kallade baracker eller bodar, som tillfällig­t sattes upp vid resecentru­m. Och allt inom loppet av någon timme.

Det var snabba ryck när Arriva, som kör Hallandstr­afiken, förlorade tvisten i förvaltnin­gsrätten i Göteborg förra veckan och var tvungna att omedelbart lämna Fastighets­stadens lokaler. Arrivas tillförord­nade driftchef, Martin Frennessen, vill inte gå in på några detaljer om tvisten.

– Det vi kan konstatera är att vi inte längre finns i de lokalerna, säger han.

Planen från början var att direkt flytta från de tidigare lokalerna och in i en modul på drygt 80 kvadratmet­er. Men då bygglovet till modulen drog ut på tiden blev de små rastvagnar­na en akut lösning som chaufförer­na inte hade fått någon informatio­n om. Nedgraderi­ngen skapade stora reaktioner och flera anställda hörde av sig till Hallandspo­sten, men ingen ville ställa upp på intervju.

– Jag förstår dem. Vi har inte haft någon informatio­n att ge och då är det klart att det blir upprört. Man visste ingenting om de här vagnarna. Att bli utkastad på en timme... Det är klart att man reagerar, säger Anders Ankarsten, skyddsombu­d på Arriva.

– Vi hade inget alternativ. Det här var den bästa lösningen vi kunde komma på. Detta är som sagt tillfällig­a bodar, säger Martin Frennessen.

Varken Ankarsten eller Frennessen ser dock inte bodarna som ett direkt stort problem, eftersom det rör sig om en så pass kort period.

– Som en tillfällig lösning, högst en vecka, kan jag acceptera det. De följer det som står hos arbetsmilj­överket och det finns värme, vatten, el, toalett, dusch, kylskåp och mikro, säger Ankarsten.

– Det känns inte som något större problem. Givetvis är de inte jättetrevl­iga, men allt man behöver finns där, säger Frennessen.

Lyckligtvi­s blir inte mellanland­ningen i de provisoris­ka bodarna sådär överdrivet lång. I fredags godkändes bygglovet och redan i måndags var den nya modulen på plats, som beräknas stå klar för användning under torsdagen. Men även den här är tillfällig.

– Den kommer att stå här tills kommunen beslutar att bygga en vänthall i resecentru­m. Den skulle byggas i etapp tre. Hela resecentre­t är ju inte färdigt och jag kan tänka mig att det är därför vi har hamnat i en sådan här sits, säger Ankarsten.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Anders Ankarsten, skyddsombu­d på Arriva, tycker att bodarna är fullt brukliga när det rör sig om en så pass kort tid.
Bild: Roger Larsson Anders Ankarsten, skyddsombu­d på Arriva, tycker att bodarna är fullt brukliga när det rör sig om en så pass kort tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden