Hallandsposten

Klimatet i fokus när elever åker på studieresa

Halmstad: Nästa vecka åker elever från Sannarpsgy­mnasiet ned till Österrike för att spela livemusik tillsamman­s med elever på en skola i Tyrolen. Förutom musiken är det klimatet som står i huvudfokus.

- Elvedin Basic eb@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Klimatet är en brännande fråga i dagens samhälle och Sannarpsgy­mnasiet i Halmstad vill vara med och bidra. Musiklärar­en Martin Alling och tyskalärar­en Sabine Alexanders­son jobbar med en grupp elever som ska spela livemusik på en konsert i Tyrolen inom ett par veckor.

– Det här är en manifestat­ion där vi samlar folk för att kunna sprida kunskap om klimatförä­ndringarna och hur vårt liv påverkar klimatet. Musiken är en samlande kraft som får människor att träffas och genom att träffas kommer vi att sprida informatio­n om klimatet, säger Martin Alling.

Förutom konserten kommer eleverna att besöka bergsnatur­en i Tyrolen.

Projektet kallas för Climate Aid, ett samarbete mellan Sannarpsgy­mnasiet och en gymnasiesk­ola nere i Österrike.

Skolorna beviljades stöd från UHR, Utbildning­srådet/erasmus, före sommaren och förutom musiken kommer eleverna att titta på den globala uppvärmnin­gens påverkan på och konsekvens­er för havens och alplandska­pets ekosystem.

– Om vi vill vara med och visa på att klimatförä­ndringarna sker snabbt så är det informatio­n som krävs, förklarar Martin Alling.

Emilio Daradic och Andrea Hilding är några av eleverna som kommer att följa med ned till Österrike.

– Projektet är väldigt intressant, och det är en förmån att få träffa andra människor och diskutera klimatet för det är en viktig fråga just nu. Men självklart blir det också roligt att prova sin tyska på lokalnivå, säger Emilio Daradic.

Andrea Hilding går musikinrik­tning och har skrivit ett gymnasiear­bete om hur Nissan påverkas av höjda temperatur­er.

– Vi vill verkligen göra något för klimatet. Jag kan ingen tyska, men det ska bli kul att få träffa andra som spelar musik, säger hon.

Hur mycket tänker du på klimatet?

– Det är jättevikti­gt för det känns hemskt om vi inte har en planet om tio år, för så känns det. Det är bra att vi gör någonting här.

Kommer ni att flyga ned?

– Nej, vi kommer att åka ned med tåg givetvis, säger Martin Alling.

 ?? Bild: Elvedin Basic ?? Musiklärar­en Martin Alling förbereder eleverna inför konserten i Österrike. Han meddelar att klassen åker tåg ner till Tyrol.
Bild: Elvedin Basic Musiklärar­en Martin Alling förbereder eleverna inför konserten i Österrike. Han meddelar att klassen åker tåg ner till Tyrol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden