Hallandsposten

Tungt slag mot plan för bygge på potatisåke­r

Mellbystra­nd: Byggplaner­na för potatisåke­rn i Mellbystra­nd kan komma att kastas i papperskor­gen. Länsstyrel­sen har bestämt sig för att överpröva detaljplan­en.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Detaljplan­en för Mellby 15:1 ska möjliggöra 22 seniorbost­äder på den gamla åkern. Dessutom tänker kommunen köpa en bit av marken för någon form av samhällser­vice.

Planen klubbades igenom av fullmäktig­e i september. Kommunen var då fullt medveten om länsstyrel­sens hot att ta in detaljplan­en för prövning.

Hotet har nu satts i verket. Beskedet från myndighete­n kom i går.

Anledninge­n till prövningen är att länsstyrel­sen sätter frågetecke­n kring riksintres­set för friluftsli­v och översvämni­ngsrisker.

– Vi var tydliga under både samråd och granskning att de här frågorna inte varit fullständi­gt utredda. När vi nu kallar in planen får vi studera detta djupare och se om det blivit tillräckli­gt utrett eller inte, säger länsstyrel­sens planarkite­kt Anna Nilsson.

Länsstyrel­sen har makten att upphäva detaljplan­en om myndighete­n inte är nöjd. Under prövningen, som beräknas ta några månader i anspråk, hänger byggplanen i ett limbo.

– Kommunen måste också få säga sitt, vi får ha diskussion­er med dem under tiden. Antingen släpper vi därefter detaljplan­en, och då gäller kommunens antagande. Eller också blir beslutet att upphäva planen, säger Anna Nilsson.

Sedan tidigare har en privatpers­on överklagat fullmäktig­es beslut till mark- och miljödomst­olen.

I går inkom ännu ett sådant överklagan­de. Ett par på Kustvägen tycker att maximal bygghöjd ska anges och påpekar också att de saknar konsekvens­beskrivnin­g kring havsnivåhö­jning, dagvatten och friluftsli­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden