Hallandsposten

Boenden prisas för arbetet med inkontinen­s

Veinge/knäred: Kommunens äldreboend­en Solhemmet och Björkebogå­rden prisas för sitt arbete med inkontinen­s. Något som gör nytta för både vårdtagare, miljö och ekonomi.

- Evelina Gunnarsson

Ett nytt mätinstrum­ent används numera på vårdboende­n i Knäred och Veinge. Instrument­et mäter inkontinen­sen hos äldre och kan därmed ge dem förutsättn­ingar för bättre vård och rätt skydd. Vanligast är att de har för stora skydd sett till behovet.

– Verktyget visar hur mycket någon kissar och när. Det gör att vi kan anpassa skydden efter varje person och gör att vi vet ungefär när de behöver gå på toaletten. Det gör mycket för både sömnen, miljön och ekonomin, säger Renny Eelkema, distriktss­köterska.

Nu får Solhemmet i Veinge och Björkebogå­rden i Knäred som första äldreboend­en i Sverige ta emot diplom från hygien- hälsoföret­aget Tena för sitt arbete.

– Inkontinen­svård är tyvärr inget högt prioritera­t område men vi vill få fler att prata om det och vill att det inte ska kännas jobbigt att prata om det. Vi tycker inte att det är svårt att prata med de äldre om det här, säger Renny Eelkema.

– På natten ser vi en större skillnad. Tidigare väckte vi alla mellan klockan två och tre på natten men det behöver vi inte längre, säger Thomas Millegård som jobbar som är inkontinen­sombud på Solhemmet när han jobbar på nätterna.

Arbetet med inkontinen­sproblemen förhöjer livskvalit­eten hos vårdtagarn­a.

– Det är intressant att jobba med det här. Det är något som är väldigt vanligt och så fort något händer tar vi kontakt med sköterskor­na som följer upp det, säger Renny Eelkema.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? thomas Millegård och reny eelkema på solhemmet i Veinge är stolta över att vara ett av de två första äldreboend­en i sverige som prisas för sitt arbete med inkontinen­s.
Bild: Evelina Gunnarsson thomas Millegård och reny eelkema på solhemmet i Veinge är stolta över att vara ett av de två första äldreboend­en i sverige som prisas för sitt arbete med inkontinen­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden