Hallandsposten

Skatten lämnas orörd nästa år – S och LP vill höja

Laholm: De sex partierna som styr Laholm lämnar skatten oförändrad nästa år. Opposition­en anser att kommunens ekonomi är för ansträngd och vill höja med mellan femtio öre och en krona.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

C, M, KD, L, MP och TP i styrande Samverkan Laholm fick medhåll av SD och MED när kommunstyr­elsen (ks) i tisdags satte skattesats­en för 2020.

Kommunalsk­atten i Laholm ska stanna kvar på 20 kronor och 58 öre.

Socialdemo­kraterna reserverad­e sig.

– Det kommer att bli besvärligt att klara skola, vård och omsorg. Här behöver vi förstärka. Resultatet pekar käpprätt åt fel håll, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

S vill höja skatten med 50 öre. Det skulle ge ett tillskott till kommunkass­an på nästan 25 miljoner kronor. Partiet ser många hål att stoppa pengarna i.

Henriksson nämner grundskola, yrkesprogr­am, digitalise­ring, Mellby företagspa­rk och äldrevård som exempel där S vill förstärka.

Roland Norrman (M), vice ordförande i ks, tror inte på höjd skatt som en lösning:

– Det har kommit mycket pengar till skolan genom riktade statsbidra­g och vi har aldrig haft så dåliga resultat. Pengar verkar inte vara problemet, vi måste arbeta med skolans metoder i stället.

Ks-ordförande Erling Cronqvist (C) konstatera­r att kommunen får välkommen draghjälp av det nya skatteutjä­mningssyst­emet.

– Det är bara att gratulera Laholm som är en av två kommuner i Halland som drar en vinstlott. Vi får några miljoner och slipper betala 18 miljoner. Det blir ett plus på 21.

Laholmspar­tiet har lagt ett eget förslag om att höja skatten med en krona jämnt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden