Hallandsposten

Skattehöjn­ingar väntas i drygt 20 kommuner

Stora budgethål blottar sig i svensk kommunsekt­or de närmaste åren. Ett tjugotal kommuner och fyra regioner ser ut att behöva höja skatten nästa år, enligt intresseor­ganisation­en SKL.

- Joakim Goksör/tt

Östergötla­nd, Halland, Kalmar och Jämtland-härjedalen är de fyra regioner som räknar med att behöva höja skatten 2020. Därtill kommer drygt 20 kommuner som i en enkät gjord av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppgett att de står inför skattehöjn­ingar.

Sammantage­t handlar det om tre miljarder kronor eller 13 öre i genomsnitt. Exakt vilka kommuner som planerar skattehöjn­ingar är vill SKL dock inte uppge, då en förutsättn­ing för enkäten var att denna uppgift inte skulle spridas.

– Det är blandat faktiskt. Det är allt från lite halvstora kommuner, typ Skövde, Sala och Varberg, till många mindre kommuner, säger SKL:S chefsekono­m Annika Wallenskog.

Barn, unga och äldre över 85 ökar kraftigt i antal samtidigt som andelen yrkesverks­amma i befolkning­en krymper. Färre ska försörja insatser till allt fler, helt enkelt. Integratio­nsproblem belastar även kommunerna, enligt Anders Knape, ordförande i SKL.

– Nu börjar de som kom 2015– 2016 gå ur de statliga systemen. Kommer de inte i utbildning eller arbete eller har någon annan form av sysselsätt­ning är det kommunen som har ansvaret. Det är väl det som man framför allt i en del mindre kommuner nu märker, att kostnadern­a för försörjnin­gsstödet då ökar, säger han.

Ovanpå de demografis­ka smällarna drabbas även kommunerna av att konjunktur­en viker av nedåt. Enligt SKL:S prognos går Sverige in i vad som kan beskrivas som en mild lågkonjunk­tur 2020 och 2021, med en tillväxt på drygt 1 procent per år och en arbetslösh­et som stiger över 7 procent. Detta är en ganska tvär inbromsnin­g från en lång rad år med höga kommunala överskott och en sysselsätt­ning som har lyft till rekordnivå­er.

– Det slår direkt på kommunerna­s och regionerna­s intäkter, säger Annika Wallenskog.

Anders Knape är kritisk mot hur regeringen hanterar kommunerna­s och regionerna­s stora utmaningar.

– Det behövs både ekonomiska tillskott och regelförän­dringar. Och det behövs stöd på ett antal områden, som när det gäller att utveckla digitalise­ring, säger han.

Han pekar samtidigt på hur staten har vältrat över problem på kommunerna genom stramare regler för Försäkring­skassan när det gäller ersättning­ar och med neddragnin­garna på Arbetsförm­edlingen, både i form av färre kontor och bantade budgetar för arbetsmark­nadspoliti­ska program.

– I dag lägger våra medlemmar drygt fem miljarder på arbetsmark­nadsåtgärd­er. Egentligen ska de inte lägga något. Det är en statlig uppgift, säger han.

Effektivis­eringar kommunalt och regionalt kan täcka delar av de underskott som nu tornar upp sig, enligt både Knape och Wallenskog. Men båda är kritiska till att det inte blev mer kommunbidr­ag än tillskotte­t på fem miljarder i den rödgröna regeringen­s höstbudget.

– De fem miljarder som ligger aviserade för nästa år är absolut otillräckl­iga. Vi hade väl förväntat oss, med tanke på vad som är uttalat från nationell nivå, att man åtminstone skulle dubbla det upp till tio miljarder i alla fall. Det kommer ändå kräva tuffa åtgärder ute i verksamhet­erna och risk för skattehöjn­ingar, säger SKL:S ordförande Anders Knape.

Enligt SKL ställs landets kommuner och landsting, trots planerade skattehöjn­ingar och höjda statsbidra­g, nu inför ett gap mellan kostnader och intäkter som växer från 18 miljarder 2021 till 27 miljarder 2022 och 33 miljarder 2023.

 ?? TT Nyhetsbyrå­n ?? Källa: Sveriges Kommuner och Landsting
TT Nyhetsbyrå­n Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden