Hallandsposten

Stopp av operatione­r orsakar stort efterarbet­e

Alla planerade operatione­r och slutenvård ställs in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala även under torsdagen och fredagen. Även operatione­r i Region Västmanlan­d skjuts på framtiden.

- TT

Orsaken till de inställda operatione­rna är bristen på sjukvårdsm­aterial – en situation som pågått sedan i förra veckan.

– Vår materialfö­rsörjning är inte stabil, vi får inte de tillräckli­ga volymer vi behöver för att bedriva normalläge, säger Göran Günther, chefsläkar­e vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till TT.

Medicinskt angelägna operatione­r undantas och kommer att genomföras.

– Det betyder att för de ingrepp som måste göras av medicinska skäl – att man inte kan vänta, att de skulle skada patienten på ett avgörande sätt – så har vi ett dispensför­farande, säger han.

Akademiska sjukhusets planerade operatione­r har varit inställda sedan torsdag i förra veckan. Tills i dag rör det sig om omkring 90 inställda operatione­r, vilket motsvarar cirka tio procent av de planerade ingreppen, uppger sjukhuset. De inställda operatione­rna gäller exempelvis stomiinläg­gning, justering av proteser i knä eller höft eller framfallso­peration.

Regionerna Södermanla­nd, Västmanlan­d, Dalarna och Örebro, som också bytt till den nya leverantör­en, har också drabbats. Även Region Västmanlan­d beslutade på onsdagseft­ermiddagen att ställa in samtliga operatione­r vid sjukhusen i Västerås och Köping, rapportera­r SVT Nyheter.

Enligt Apotekstjä­nst är en av huvudanled­ningarna till att situatione­n med materialbr­isten kunnat uppstå att antalet beställnin­gar varit betydligt fler än vad som stod i avtalet, säger Eric Aronson, talesperso­n vid Apotekstjä­nst.

– Det fanns en beredskap att leverera på det normala beställnin­gsantalet, men det kom in många fler order, vilket har gjort att det blivit störningar i leveranser­na, säger han.

Det är ingen specifik typ av vård som i huvudsak drabbas av de inställda operatione­rna på Akademiska, säger Göran Günther.

För att lösa den akuta situatione­n försöker sjukhuset bland annat hitta andra leverantör­er. Hur långa köerna väntas bli går inte att säga, men efterarbet­et kommer antagligen att bli omfattande.

– Det kommer att bli ett ganska stort efterarbet­e med att analysera varför det blev så här och där ingår hur mycket det påverkat köerna. Men det är något vi får analysera när vi gått ner från stabsläge till ett normalläge.

När kan ni återgå till normal vård?

– Vi kan inte bedöma det, det är det som är osäkerhete­n. Så fort det bara är möjligt så återgår vi till normalläge, säger Göran Günther.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden