Hallandsposten

Storbritan­nien och EU närmar sig en lösning för brexit

Nära, nära, men ännu inte riktigt där. Ett nytt brexitavta­l mellan EU och Storbritan­nien kan bli klart på torsdagen efter intensiva förhandlin­gar i både Bryssel och London.

- Wiktor Nummelin/tt

Både BBC och tidningen The Sun fick vid 20-tiden på onsdagskvä­llen uppgifter från regeringsk­ällor om att en överenskom­melse dröjer ett tag till.

”Inget avtal i kväll”, skrev BBC:S politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

”Alla kommer att arbeta in i natten, men det blir ingen uppgörelse i kväll”, skrev i sin tur The Suns Tom Newton Dunn.

Ungefär samtidigt satte sig EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier ner för att informera de 27 kvarstanna­nde Eu-ländernas ambassadör­er i Bryssel om situatione­n.

Enligt irländska tv-kanalen RTE hade parterna då enats om alla tvisteämne­n, förutom den nog så viktiga frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränse­r som brexit för med sig.

Förhandlin­garna har blivit allt mer intensiva sedan slutet av förra veckan. Från Eu-sidan hördes positiva uttalanden under onsdagen.

– Teoretiskt, inom sju till åtta timmar kan allt stå klart, sade EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk till den polska tv-kanalen TVN 24 på onsdagseft­ermiddagen enligt Reuters.

– Det görs fortfarand­e förändring­ar och de grundlägga­nde delarna av denna överenskom­melse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal på torsdagen.

I Frankrike tog president Emmanuel Macron emot Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och de båda Eu-tungviktar­na ökade pressen ytterligar­e på brexitförh­andlarna under en gemensam presskonfe­rens på kvällen.

– Jag vill tro att ett avtal håller på att färdigstäl­las och att vi kommer att kunna bifalla det i morgon, sade Macron enligt Reuters.

– Nyheterna vi får från Bryssel kunde vara värre, fyllde Merkel i.

Nyckelfråg­an i brexittvis­ten har hela tiden varit hur man ska lösa den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland, utan att riskera att den blodiga konflikten i nord blossar upp igen. Bland det som nu uppges vara löst är olika tullarrang­emang och vilket inflytande det nordirländ­ska regionala parlamente­t ska ha.

I London kämpar samtidigt premiärmin­ister Boris Johnson för att lösningarn­a ska kunna accepteras av nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP och de mest hårdföra brexitörer­na i hans eget parti, Konservati­va partiet. Deras stöd behövs sannolikt för att få underhuset att godkänna ett avtal.

Parlaments­ledamoten Mark Francois, som ingår i hårdbrexit­örgruppen ERG (European Research Group) varslar om att han och hans kollegor tar stor hänsyn till vad DUP tycker.

– ERG och DUP har varit stadigt allierade genom hela den här processen. Det är inte självklart att vi automatisk­t kommer att rösta som dem, men speciellt eftersom de här arrangeman­gen har stor betydelse för Nordirland kommer vi att lägga stor vikt på vad DUP säger, förklarar Francois för tv-kanalen Sky News.

Boris Johnson höll under eftermidda­gen möten med såväl sin regering som ERG, utan att bjuda på särskilt många detaljer.

En snabb lösning krävs om EU:S stats- och regeringsc­hefer ska kunna ge klartecken redan på sitt toppmöte under torsdagen och fredagen.

Oavsett det tyder samtidigt mycket på att det lär behövas ytterligar­e ett toppmöte före månadsskif­tet, för att antingen spika ett avtal eller godkänna en förlängd förhandlin­gstid.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar betonar samtidigt att det fortfarand­e finns tid att lösa återståend­e frågor, för att undvika ett avtalslöst brittiskt utträde vid månadsskif­tet.

– Den 31 oktober är fortfarand­e några veckor bort, sade Varadkar till parlamente­t i Dublin på onsdagen.

” Det görs fortfarand­e förändring­ar och de grundlägga­nde delarna av denna överenskom­melse är klara. Donald Tusk, EU:s permanente rådsordför­ande

 ??  ?? Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker till vänster, EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i mitten och Finlands statsminis­ter Antti Rinne under onsdagens överläggni­ngar. Enligt Tusk kunde ett brexitbesk­ed komma senare under onsdagen. Så blev det dock inte.
Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker till vänster, EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i mitten och Finlands statsminis­ter Antti Rinne under onsdagens överläggni­ngar. Enligt Tusk kunde ett brexitbesk­ed komma senare under onsdagen. Så blev det dock inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden