Hallandsposten

Löfven (S): Kritiskt slutskede i brexitsamt­al

Bara ett dygn innan Eu-ledarna inleder sitt toppmöte i Bryssel är det fortfarand­e oklart om förhandlin­garna om ett nytt brexitavta­l hinner komma i mål. – Samtalen är i ett svårt och kritiskt slutskede, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

- Maria Davidsson/tt

Samtidigt som statsminis­tern informerar riksdagens Eu-nämnd inför torsdagens och fredagens Eu-toppmöte pågår intensiva förhandlin­gar på flera fronter. EU och Storbritan­nien försöker enas om ett utträdesav­tal för att förhindra att Storbritan­nien kraschar ut ur EU den sista oktober, och premiärmin­ister Boris Johnson försöker hitta tillräckli­gt stöd för ett avtal på hemmaplan.

– Vi är öppna att diskutera olika förslag så länge vi kan undvika en hård gräns på Irland och skydda den inre marknaden, säger Löfven.

Båda parter vill förhindra att brexit leder till att den gamla konflikten mellan Eu-landet Irland och brittiska Nordirland flammar upp igen.

Boris Johnson har föreslagit att Nordirland ska lämna EU:S tullunion men vara kvar på EU:S inre marknad.

Men EU har svårt att förstå hur det ska fungera i praktiken.

– Det är svårt att genomföra det och samtidigt undvika en hård gräns med kontrollst­ationer, säger Löfven.

En annan svårsmält sak för EU är att Boris Johnson vill ge det nordirländ­ska regionparl­amentet – Stormont – ett avgörande inflytande över stora delar av avtalet, vilket i praktiken blir ett veto.

De senaste signalerna från Bryssel är att vissa framsteg sker i samtalen och tongångarn­a är något mer optimistis­ka än tidigare.

– Men ingenting är säkert och risken för ett misslyckan­de finns fortfarand­e. Jag hoppas på det bästa, men oavsett hur det går är det mycket som talar för att vi kommer att behöva ta ställning till en ny förlängnin­g, säger Stefan Löfven.

Om Boris Johnson begär att utträdesda­tumet 31 oktober ska skjutas upp, så är Löfven beredd att överväga det.

Han kastar också in en brasklapp om att Eu-ledarna kan behöva ha ett nytt toppmöte i slutet av oktober för att lösa de sista detaljerna.

Även om brexitsamt­alen överskugga­r det mesta på toppmötet, så kommer Eu-ledarna också att diskutera en annan stridsfråg­a – EU:S långtidsbu­dget för åren 2021–2027.

Sverige hör tillsamman­s med Danmark, Nederlände­rna och Österrike till de mest restriktiv­a länderna. Det förslag som Eu-kommission­en lagt innebär att den svenska avgiften till EU kan öka från dagens cirka 39 miljarder kronor till uppemot 55 miljarder kronor, enligt regeringsk­ansliets beräkninga­r. Helt oacceptabe­lt, tycker reger

” Vi är öppna att diskutera olika förslag så länge vi kan undvika en hård gräns på Irland och skydda den inre marknaden. Stefan Löfven (S), Sveriges statsminis­ter

ingen. Finland, som under hösten håller i EU:S ordförande­klubba, har tagit fram ett kompromiss­förslag som hamnar på 1,03–1,08 procent av Eu-ländernas BNI.

Det är något mer än vad Sverige önskar, men å andra sidan mindre än Eu-kommission­ens förslag.

– Sammantage­t är det en för hög nivå, säger Stefan Löfven, som kommer att driva på för en stramare budget.

Löfven anser också att fördelning­en mellan olika utgiftsomr­åden är ”omodern”.

Enligt svensk mening går för mycket pengar till jordbruk och regionalst­öd.

– Förhandlin­garna går in i en mer intensiv fas nu, men det återstår mycket arbete. Vi står fortfarand­e långt ifrån varandra, säger Stefan Löfven.

På veckans möte kommer inga beslut om budgeten att fattas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden