Hallandsposten

”Justin Trudeau anses inte ha infriat alla löften”

Nästa veckas parlaments­val blir en rysare för Kanadas omhuldade premiärmin­ister. Bland blackface-videor och en uppmärksam­mad rättsskand­al har Justin Trudeaus stjärna dalat – och en karismatis­k sikh har fångat de ungas intresse.

- Fanny Hedenmo/tt

2015 ritades den politiska kartan kraftigt om i Kanada. Den då 43-årige Justin Trudeau ledde det tidigare stukade Liberala partiet till skrällsege­r i parlaments­valet.

Trudeau gick i prideparad­er, frotterade sig med kändisar och tog selfies med studenter vid kanadensis­ka universite­t. Han lovade social rättvisa, en generös migrations­politik och krafttag mot klimatförä­ndringarna – men också en annan, mer transparen­t politik.

– Justin Trudeau framstod som en frisk fläkt – en progressiv röst med charm och en tydlig moralisk kompass som ville bryta med det gamla, säger Lena Karlsson, som bevakar Kanada för Utrikespol­itiska institutet.

Med majoritet i parlamente­t kunde den nye premiärmin­istern styra Kanada i en ny riktning. Tiotusenta­ls syriska flyktingar erbjöds asyl, och en ny, regional koldioxids­katt infördes. Men inför måndagens parlaments­val har Justin Trudeaus gloria halkat på sniskan.

Uppgrävda bilder från början av 2000-talet, där en ung Trudeau syns utspökad i brun ansiktsfär­g och iklädd turban, ledde förra månaden till en rasismdeba­tt.

Trudeaus löften om insyn och transparen­s har också sjunkit i kurs sedan han själv blivit insnärjd i anklagelse­r om hindrande av rättvisans gång. I fjol uppgav den förra justitiemi­nistern Jody Wilson-raybould att hon pressats av premiärmin­isterns stab att inte åtala företaget Snc-lavalin, som misstänks för korruption i Libyen.

Effekten är kännbar för premiärmin­istern. En tredjedel av de unga väljare som stödde Trudeau 2015 tänker inte rösta på honom igen, enligt en mätning från opinionsin­stitutet Léger. Totalt sett ser valet ut att bli ett mycket jämnt lopp mellan Liberala partiet och dess huvudkonku­rrent; Konservati­va paritet.

Men trots den kraftigt eftersatta tredjeplat­sen har socialdemo­kratiska NPD medvind. Jagmeet Singh, en sikhisk jurist och dess partiledar­e, åtnjuter högst förtroende av samtliga partiledar­e, enligt en mätning av Campaign research.

I september uppmärksam­mades han för ett känslosamt videomedde­lande till Justin Trudeau i samband med blackface-skandalen, där Singh delar sin egen erfarenhet av att möta rasism.

– Singhs raka, lugna och icke-konfrontat­iva sätt att hantera dessa frågor, som är känsliga i Kanada, har imponerat på många, säger Lena Karlsson.

 ?? Bild: Justin TANG/AP/TT ?? Många unga väljare är besvikna på Justin Trudeau.
Bild: Justin TANG/AP/TT Många unga väljare är besvikna på Justin Trudeau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden