Hallandsposten

Seger i Bukarest och det blir en sommar i Europa

En poäng mot Rumänien och sedan tre hemma mot Färöarna i sista kvalmatche­n, hemma på Friends. Ett scenario som tar landslaget till EM. Men Janne Andersson & Co reser till Bukarest via Cypern för att vinna och säkra en sommarturn­é runt om i Europa. – Jag t

- Henrik Skiöld/tt Anders Wallin/tt

Från sidlinjen upplevde förbundska­ptenen en känslomäss­igt vådlig färd i fotbollens emellanåt hänsynslös­a berg- och dalbana.

Glädjen över Marcus Bergs mål, stoltheten över att ännu en gång se sina spelare mäta sig med en världsnati­on och den där ”snälla-låt-detsnart-vara-slut”-förhoppnin­gen byttes på tilläggsti­d till ett...ja, vadå?

Han säger det själv, adrenalind­ränerad efter 1–1 i Em-kvalet mot Spanien:

– Självklart är det surt att tappa i slutet (Rodrigos 1–1-kvittering), men sån är fotbollen. Jag kan inte sitta och vara sur när spelarna har gjort precis allt där ute. Jag kan inte klaga på någonting. Det är bara att vara stolt och glad.

Men det var jobbiga minuter. – Luften går ur mig. De känslor jag har i kroppen... att man kan ha såna känslor i kroppen. Det är en hemsk känsla.

Rätt omgående, när han fick höra att Norge kvitterat till 1–1 på spanskt manér mot Rumänien i Bukarest, var den uteblivna segern lättare att hantera.

– Det gör det lite lättare att släppa att vi inte vann. När Norge har kvitterat påverkar det. Tittar man på tabellen och läget är det bättre än innan den här omgången. Jag är nöjd med resultatet, men det hade varit roligare att vinna.

Förbundska­ptenen rankar prestation­en mot Spanien väldigt högt.

– En av de bättre. Under de här dryga tre åren har vi gjort bra matcher mot bra motståndar­e som Holland, Italien och Frankrike. Det här var något liknande. Den nivån. Jag tycker att vi som lag är uppe på personbäst­a.

Med distans kommer insatsen mot Spanien att få betydelse, precis som segrarna mot Frankrike och Italien på vägen till VM 2018.

– Vi har pratat om personbäst­amatcher förr. Vi pratar Holland, Frankrike, Italien där vi är uppe och

fajtas med de allra bästa. Att vi gör det igen ger självförtr­oende. Det är jättebra. Även om vi släpper in målet är det en jättebra match av oss.

Om prick en månad väntar Rumänien i Bukarest. Trots de två tappade poängen i slutet mot Spanien är läget rätt gynnsamt. Tack vare Alexander Sörloths 1–1-kvittering för Norge är Rumänien fortsatt en poäng bakom Sverige.

Rumänien har Sverige hemma och Spanien borta kvar och är piskat att vinna hemma på nationalar­enan i Bukarest den 15 november.

– Man måste alltid sikta på att vinna. Det förbereder vi oss för att göra, säger Janne Andersson.

De förberedel­serna sker på Cypern. Landslagsl­edningen har bestämt sig för att samla truppen där redan måndagen den 11 november och truppen lyfter sedan till Bukarest torsdagen den 14 november.

– Hade vi varit klara hade vi varit hemma men nu är vi ju inte det, och då blir det Cypern, säger presschefe­n Jakob Kakembo Andersson.

Den innebär att landslaget inte är på plats på Fotbollsga­lan i Globen den 11 november.

– Vi kommer att vara med fast från Cypern. Vi håller på att titta på hur vi ska lösa det på ett bra sätt, säger han.

” Tittar man på tabellen och läget är det bättre än innan den här omgången.

Janne Andersson förbundska­pten

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Marcus Berg och de andra svenskarna efter tisdagens 1–0 mål. Blir det samma glädjescen­er i matchen mot Rumänien i november?
Bild: Pontus Lundahl Marcus Berg och de andra svenskarna efter tisdagens 1–0 mål. Blir det samma glädjescen­er i matchen mot Rumänien i november?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden