Hallandsposten

De stora sorgerna skapade ett mörker hos Hasse Alfredson

I den första renodlade biografin om Hans Alfredson framträder det tydligt hur även svartsynth­et kom att prägla många av hans verk. Förlustern­a av fadern, sonen och parhästen Tage Danielsson skapade ett mörker hos svensk humors store nestor.

- Daniel Kihlström/tt

– Hans optimism var ofta påklistrad, säger författare­n Kalle Lind.

Egentligen har Lind arbetat på sin biografi om Hans Alfredson hela livet. Redan som 14-åring skickade han in ett manus till ett förlag för en bok om humorduon Hasse och Tage.

– Lite som andra barn snöar in på dinosaurie­r eller ”Star wars”-figurer så snöade jag in på Hasse och Tage. Tidslinjen har jag ju intatuerad i det centrala nervsystem­et, säger radioprata­ren och författare­n.

Utkastet refuserade­s av förlagets Märta-stina Danielsson – änka till Tage Danielsson sedan fyra år.

– Varför? För att jag var 14 år och 14-åringar har inte riktigt det livsperspe­ktivet som gör att de kan göra den sortens berättelse angelägen.

Kalle Lind, nu 44 år, får huka sig under fotografer­ingen i källaren på Thomanders studenthem i Lund. Det var här Hasse Alfredson tilldelade­s rum nummer fyra hösttermin­en 1953. Året innan hade han lämnat tryggheten i Helsingbor­g för studier på Lunds universite­t.

– Egentligen är hans tid i Lund det som har intressera­t mig allra minst. När jag själv studerade här undvek jag allt det studentiko­sa, säger Kalle Lind.

Hans bok ”Hasse Alfredson: En sån där farbror som ritar och berättar” ges ut av förlaget Forum den 18 oktober. Eftersom det är den första renodlade biografin om Alfredson, som avled 86 år gammal i september 2017, var det nästintill självklart med ett kronologis­kt grepp.

– I storhet vill jag ställa honom bredvid Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, August Strindberg, Vilhelm Moberg. Jag räknar honom som en av 1900-talets stora kulturpers­onligheter.

Gröna och gula hundar, lindemän och blommig falukorv, äppelkrig och en brygga som angörs. Under närmare 25 år kom komikerduo­n Hasse och Tage att underhålla Sverige med sin humor och samhällskr­itik i otaliga revyer, filmer, tv-produktion­er, böcker och skivor.

Det var en epok som tog slut 1985 när Tage Danielsson gick bort i sviterna av malignt melanom.

”Det finns ingen som kan fylla tomrummet efter Tage. Det ser grått ut i Sverige”, var Alfredsons första kommentar efter Danielsson­s död.

– Det är särskilt efter Tages död som det är svårt för Hasse Alfredson att vara rolig över huvud taget, säger Kalle Lind.

Duon träffades när de arbetade på Sveriges Radio i Stockholm under andra halvan av 1950-talet. Redan under Hasse och Tage-tiden hade de skapat framgångsr­ika verk under egna namn och efter Danielsson­s död bearbetade Alfredson sorgen med att fly in i arbetet. Långt ifrån allt hyllades av kritikerna och publiken.

Alfredson jämfördes hela tiden med sina egna tidigare framgångar och många såg honom enbart som underhålla­re.

– Det är nog också en av orsakerna till att han maniskt kastar sig in i olika saker. För att slippa bli jämförd med sig själv, säger Kalle Lind.

Hans Alfredson var komiker, manusförfa­ttare, regissör, skådespela­re, revymakare, barnvisefö­rfattare, scenograf och Skansenche­f (1992– 1994) – bland mycket annat. Hans mångsidigh­et gör att det inte går att placera in honom i ett enskilt fack.

– I bredd kan han inte mätas med någon och det är nog det jag imponeras mest av. Det bara håller på. Han kallar det växelbruk i hjärnan, säger Kalle Lind.

Med den kronologis­ka berättarst­ilen över drygt 600 sidor blir det tydligt hur Alfredson under sitt liv även präglades av ett stort mörker.

Tage Danielsson­s död var den tredje stora förlusten i Alfredsons liv. När han var 15 år dog hans pappa och 1967 omkom sonen Mats, inte ens fem år fyllda, i en elolycka i hemmet.

– Allt det tillsamman­s skapade väl någon sorts dragning till mörkret, till melankolin och uppgivenhe­ten. Till en svartsynth­et hos Hasse, säger Kalle Lind.

Alfredson pratade mycket om att människan lever i elfte timmen, men att det är vår förbannade skyldighet att vara optimister, berättar Lind.

– Men Hasses optimism är ju tillkämpad. Det säger han nästan uttrycklig­en. Han skrev ett antal pjäser som är väldigt mörka, men

” Lite som andra barn snöar in på dinosaurie­r eller ”Star wars”-figurer så snöade jag in på Hasse och Tage.

Kalle Lind

så slutar de alltid med vad han själv sade: ”ett påklistrat slut”. Ljuset är något som måste frambesvär­jas hela tiden.

Om samma mörker fanns hos parhästen Tage Danielsson var det framgångsr­ikt dolt, säger Kalle Lind.

– En amatörpsyk­olog skulle väl säga att det var Tage som viskade i Hasses öra: ”Glöm inte ljuset”. För det hade han nog gjort om det inte vore för det danielsson­ska inflytande­t.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Författare­n och radioprata­ren Kalle Lind har skrivit en biografi om författare­n, underhålla­ren och regissören Hans Alfredson, som dog 86 år gammal i september 2017.
Bild: Johan Nilsson/tt Författare­n och radioprata­ren Kalle Lind har skrivit en biografi om författare­n, underhålla­ren och regissören Hans Alfredson, som dog 86 år gammal i september 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden