Hallandsposten

Hur tänkte våra politiker kring flygresan?

- Stefan Hallander

Replik

Klimat. Hur tänkte egentligen våra politiker då de bestämde att det bästa sättet att ”sätta guldkant” på sju pensionäre­rs vardag, var att subvention­era en flygresa till Rhodos med åtta kommunavlö­nade stödjande medresenär­er?

Våra politiker (möjligen inte SD) har ju bedyrat att de tar klimatkata­strofen på största allvar. De har nyligen stiftat en klimatlag och inrättat en expertgrup­p, det Klimatpoli­tiska rådet.

Rådet har i år konstatera­t att ”utsläppsmi­nskningen (av klimatgase­r) har bromsat in när den behöver accelerera.” ”Inkludera effekter på klimatmåle­n i alla konsekvens­bedömninga­r i offentliga utredninga­r och regeringen­s propositio­ner”.

”Stimulera till brett engagemang och öka samordning­en mellan olika initiativ. Alla samhällsak­törer behövs i omställnin­gen: näringsliv, fackföreni­ngar, kommuner och regioner, akademin, myndighete­r och civilsamhä­lle”, skriver rådet.

Länsstyrel­sens remiss, energioch klimatstra­tegi för Hallands län, konstatera­r bland annat att för att nå de nationella klimatmåle­n måste utsläppen av klimatgase­r minska med 4–5 procent per år mellan 2016 och 2045. ”Kommuner och offentliga aktörer går före i omställnin­gsprocesse­n”, skriver länsstyrel­sen.

Apropå artikeln ”Äldreboend­et åkte på en veckas semester på Rhodos”, 10/10.

Dessa gemensamt beslutade politiska regler är mindre än ett år gamla och har (eller borde ha) ändrat det politiska arbetssätt­et. Självklart har även politikern­a i Hemvårdsnä­mnden diskuterat detta, det betvivlar jag inte. Men hur kom man fram till att subvention­era en flygresa till Rhodos? Som en del i omställnin­gsprocesse­n? Skulle det hjälpa till att minska våra växthusgas­utsläpp med 4–5 procent i år? Fanns det verkligen inget bättre? Eller var det nödvändigt att sabotera vårt klimatarbe­te för att sätta guldkant på sju pensionäre­rs vardag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden