Hallandsposten

Klasskamra­terna visar vägen i HBK

-

Sport: Efter Sead Haksabanov­ic och Gabriel Gudmundsso­n har Rasmus Wiedesheim-paul tagit täten för en exceptione­ll årskull i HBK. ”De har sporrat varandra”.

I september var både Allsvenska­ns och Superettan­s bästa spelare fostrad i HBK. Efter Sead Haksabanov­ic och Gabriel Gudmundsso­n har Rasmus Wiedesheim-paul tagit täten för en exceptione­ll årskull där åtta spelare som gick i samma gymnasiekl­ass blivit A-lagsspelar­e i HBK. – De har sporrat varandra, säger HBK:S U19-tränare Johan Bergström.

När Sead Haksabanov­ic och Rasmus Wiedesheim-paul prisades i september för deras fina form i Allsvenska­n respektive Superettan var det inte bara två spelare som har HBK som gemensam nämnare.

De gick även i samma klass för ett par år sedan: SA15A på Sannarpsgy­mnasiet.

Och de var inte ensamma.

Förutom Haksabanov­ic, som såldes till West Ham 2017 för närmare 35 miljoner kronor, och Wiedesheim-paul gick ytterligar­e sex spelare som varit eller är en del av

HBK:S A-trupp i år i samma klass.

Gabriel Gudmundsso­n (i somras såld till Groningen), Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström, Malte Påhlsson, Oscar Petersson och Alexander Johansson.

Alla är födda 1999 utom Alexander Johansson (2000) – som dock gick i samma klass.

– Det är en exceptione­ll årgång genom åren, säger HBK:S akademians­varige Robert Nordström och konstatera­r att normalt sett brukar två spelare per årskull i HBK bli allsvenska.

Johan Bergström är U19-tränare i HBK och även fotbollsin­struktör på Sannarpsgy­mnasiet. Han tränade spelarna från att de var 15 år i HBK (förutom Malte Påhlsson som tillhörde Halmia) och sedan i skolan.

– De har alltid varit en väldigt driven grupp med Sead i spetsen. Han har gått i bräschen och jag tror att många har sett att det är möjligt. De har sporrat varandra och tävlat mot varandra på ett bra sätt, både i klubben men även i skolan, säger Johan Bergström.

Årskullen 1999 var först ut när HBK tog ett krafttag och samlade sina spelare på ett gymnasium.

Det har gett mycket viktig tid tillsamman­s.

– Vi har hela tiden haft en bra miljö. Jag tror att det är det det handlar om. Mycket tid på fotbollspl­anen och mycket bra träning, samtidigt har de skapat en väldigt bra miljö med att pusha varandra och stötta varandra på och utanför planen. Det var en fin grupp, säger Johan Bergström.

– När Sead lyckades såg de andra att den här vägen kan jag också ta. Det var ”Gabbe” efter det och de andra har alltid jobbat på och inte blivit stressade. Kan de så kan vi. Hur minns du dem från skolan?

– De är väldigt duktiga fotbollssp­elare, men alla har gått ut med studentexa­men så de har skött skolan även om de har varit med i A-laget en hel del när de gick på gymnasiet också. De har nått sina mål, någon har haft höga mål med skolan och någon att bli godkänd, men de har nått sina mål och kunnat hantera de dubbla karriärern­a på ett bra sätt.

– Sen är det goda och glada killar. Det är framför allt det man minns.

Johan Bergström lyfter fram såväl andra tränare som lärarna på gymnasiet som stöttade spelarna i deras fotbollsgä­rning. Men också spelarnas föräldrar.

– Fotbollsfö­räldrar kan vara olika men den här gruppens föräldrar har alltid varit extremt bra stöttande idrottsför­äldrar.

– Det är ingen som stressat upp sig över saker utan de har glatt sig över varandras framgångar på något vis.

Rasmus Wiedesheim-paul, som inte kom med i Hallandsla­get på Elitlägret när han var 15 år gjorde förra veckan sin allra första landskamp i karriären i U20-landslaget mot Frankrike. Superettan­s skytteliga­ledare håller med om att spelarna sporrat och stöttat varandra.

– Det är en bra beskrivnin­g. När Sead blev såld såg man att man kunde gå till stora klubbar härifrån bara man gör bra ifrån sig. Det viktigaste var vad man själv gör. Han har alltid varit den främste av oss, han debuterade som 15-åring och har alltid varit väldigt mycket före oss andra. Man har bara försökt se vad han gör som gör honom så bra och försökt jobba hårt och göra allt man kan för att bli så bra som möjligt, säger Hbk-anfallaren. jobba hårt också och utveckla det. Det har jag alltid gjort sedan jag var liten också. Jag har försökt att alltid träna extra för jag tycker att det är så kul med fotbollen och det har alltid varit min största passion i livet. Jag har alltid varit driven som person att hela tiden försöka bli bättre och jag njuter av att spela fotboll för det är det bästa jag vet. Det har inte känts som någon uppoffring för mig för jag har alltid velat ha det som mitt liv och jobbat för det.

– Jag tror vi är många som känner likadant.

Vad säger du om att ni är två gamla klasskamra­ter som fick pris som månadens spelare i Allsvenska­n och Superettan?

– Väldigt kul. Det är ett bra kvitto för Halmstad.

Johan Bergström säger att 99:orna sätt att vara påverkat årskullarn­a som kommit efter dem.

– Deras inställnin­g till skolan, hur man beter sig utanför planen och hur man beter sig på träning har smittat av sig, säger Johan Bergström som hoppas och tror att flera av spelarna kan ta samma väg som Sead Haksabanov­ic och Gabriel Gudmundsso­n redan gjort.

– Att de tar kliv här och lyfter sig själva och vårt A-lag, vilket ”Gabbe” och Sead har gjort och Rasmus gör nu. Sen någon dag komma tillbaka med en fin karriär bakom sig och den Hbk-kulturen de har med sig. Det hade varit något.

När Sead lyckades såg de andra att den här vägen kan jag också ta.

Johan Bergström

U19-tränare HBK

 ??  ??
 ?? Bild: Privat Bild: Sannarpsgy­mnasiet ?? Efter Sead Haksabanov­ic och Gabriel Gudmundsso­n har Rasmus Wiedesheim-paul tagit täten för en exceptione­ll årskull, födda 1999, där åtta spelare som gick i samma gymnasiekl­ass blivit A-lagsspelar­e i HBK.
Bild: Privat Bild: Sannarpsgy­mnasiet Efter Sead Haksabanov­ic och Gabriel Gudmundsso­n har Rasmus Wiedesheim-paul tagit täten för en exceptione­ll årskull, födda 1999, där åtta spelare som gick i samma gymnasiekl­ass blivit A-lagsspelar­e i HBK.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden