Hallandsposten

Villaägare höjde upp sin tomt utan lov

Hyltebruk: När Gunnar Lingerot och Carina Darell fick en ny granne började det hända grejer på fastighete­n. Huvudbyggn­aden målades om, marken höjdes och ett mindre hus är på väg att byggas några meter från tomtgränse­n. Det visade sig att grannen inte hade

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte: Kommunen har inlett ett tillsynsär­ende mot en villaägare i Hyltebruk som höjt upp marken på sin tomt med närmare 1,5 meter, utan att söka tillstånd.

Gunnar Lingerot och Carina Darell i Hyltebruk är minst sagt upprörda över de friheter som deras nya granne har tagit sig.

– Han har höjt marken på fastighete­n med ungefär 1,3–1,5 meter och målat om det bruna tegelhuset till en blå färg, allt utan bygglov. På uppdrag av honom har det lagts jordmassor mot min tomt och dessa har tryckt sönder staketet, säger Gunnar Lingerot som även misstänker att grannen har flyttat tomtgränsp­innarna med 45 centimeter.

Eftersom inga bygg- eller marklovsan­sökningar hade skickats till Hylte kommun fick grannarna inte möjlighet att yttra sig.

Den första ansökan skickades in först efter markhöjnin­gen var gjord, efter påtrycknin­g från kommunen.

Den nya grannen, som är i 60-årsåldern, köpte huset i våras genom en exekutiv auktion. Han står dock inte skriven på fastighete­n, utan har sin fasta adress utomlands.

– Han kör sitt race och beter sig precis som att han är en greve. Alla åtgärder har gjorts efter att han köpte huset. Nu säger han att han ska bygga en till stuga på tomten och då förstörs vår utsikt mot skogen.

Gunnar Lingerots sambo Carina Darell äger huset som de båda bor i.

– Han har aldrig frågat mig eller några andra grannar om lov för att höja marken eller för att bygga ett till hus på tomten. För detta hus har han redan dragit fram vatten och el, säger Carina.

– Om han får igenom bygglov i efterhand för huset så är det sjukt. Då kan ju alla invånare bygga hus och söka bygglov först i efterhand, menar Gunnar.

Paret har upprepade gånger kontaktat Hylte kommun för att de ska utreda ärendet och ta reda på om grannen har brutit mot plan- och bygglagen.

– Kommunen säger bara att de inte kan ta ställning till detta än.

Enligt Gunnar Lingerot ska grannen ha sagt till företaget Martins Gräv att han hade tillstånd för markhöjnin­gen.

– Det retar mig att han ljög för Martins Gräv, men det är samtidigt företagets skyldighet att kolla om det finns bygglov.

Jonas Ivarsson på Martins Gräv var på ett möte med plan- och byggchefen Siv Modée i förra veckan. Han menar att ärendet är en sak mellan Hylte kommun och fastighets­ägaren att lösa.

– Vi utför en entreprena­d åt beställare­n. Då är det beställare­ns ansvar att se till att ha bygglov och se till att allt är rätt och riktigt, säger Jonas Ivarsson och tillägger:

– Det är ett olyckligt sammanträf­fande att det blev såhär.

HP har gett fastighets­ägaren möjlighet att kommentera de åtgärder han gjort på tomten.

”Hänvisar till kommunen och Martins Gräv”, svarar han kort i ett mejl.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Gunnar Lingerot och sambon Carina Darell (ej på bild) vill att kommunen går till botten med ärendet. Grannen har höjt marken med närmare 1,5 meter och är nu i färd med att bygga ett mindre hus bara några meter från tomtgränse­n mot Gunnar och Carina.
Bild: Isabel Bark Gunnar Lingerot och sambon Carina Darell (ej på bild) vill att kommunen går till botten med ärendet. Grannen har höjt marken med närmare 1,5 meter och är nu i färd med att bygga ett mindre hus bara några meter från tomtgränse­n mot Gunnar och Carina.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden