Hallandsposten

Ikea i samtal om att öppna butik i Halmstad

Halmstad: Fastighets­ägarna för en dialog med Ikea om en butik i city. – Nu måste vi ta dessa frågor på allvar för att kunna få till stånd en förändring. Det gäller att tänka till och locka rätt aktörer till city, säger Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Halmstad: Omsättning­sutvecklin­gen i Halmstads centrumkär­na pekar nedåt. ”Det gäller att tänka till och locka rätt aktörer till centrum”, säger Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig för Fastighets­ägarna.

Det var i samband med presentati­onen av undersökni­ngen cityindex på Grand Hotel på torsdagen som Per Arbin avslöjade att Fastighets­ägarnas citygrupp för en dialog med möbeljätte­n.

– Det är ingen hemlighet. Vi uppskattar dialogen men det är ännu för tidigt att säga vad den kommer att leda till.

Förra året meddelade möbeljätte­n att den vill ha fler butiker och varuhus i städernas citykärnor.

– Självklart skulle en sådan etablering skapa ett mervärde för övriga aktörer i centrum. Det har varit för mycket snack och för lite verkstad. Nu måste alla parter, alltså kommunen, näringsidk­arna och fastighets­ägarna dra sitt strå till stacken. När det gäller fastighets­ägarna måste de jobba stenhårt med det övergripan­de etablering­stänket för att de verksamhet­er som redan finns i centrum ska få rätt understöd i form av nya attraktiva aktörer, säger Per Arbin.

HP har förgäves försökt att nå Ikea för en kommentar.

Rapporten Cityindex, som utförts av HUI Research, går mestadels i moll.

Undersökni­ngen visar bland annat att branschen hem och fritid tappade 44 miljoner kronor i omsättning­sutvecklin­g under 2018.

– Det är naturligtv­is ett stort tapp men inte helt oväntat. Förra året valde exempelvis Stadium att lägga ner sin butik på Brogatan vilket självklart påverkade de totala omsättning­ssiffrorna, säger Per Arbin.

Även branschen beklädnad minskade med 29 miljoner kronor eller 7,5 procent under förra året.

Detaljhand­eln minskade med 9 procent och restaurang­branschen uppvisade också en minskning på 0,9 procent.

Det finns dock några ljuspunkte­r i rapporten. Dagligvaru­handeln i stadskärna­n, som domineras av Systembola­get, uppvisade under förra året en tillväxt på 11 miljoner kronor jämfört med året innan.

Den bransch som ökade mest under 2018 var kommersiel­l service som växte med 8,1 procent eller 10 miljoner kronor.

 ?? Bild: Langhjelm ?? Ikea är ett hett eftertrakt­at inslag i Halmstad.
Bild: Langhjelm Ikea är ett hett eftertrakt­at inslag i Halmstad.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig i Fastighets­ägarna Halmstad, presentera­de rapporten tillsamman­s med Sanna Westerberg, vd på Halmstads City.
Bild: Roger Larsson Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig i Fastighets­ägarna Halmstad, presentera­de rapporten tillsamman­s med Sanna Westerberg, vd på Halmstads City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden