Hallandsposten

Läkarna tar strid för sitt storhelgst­illägg

Halland: Att regionstyr­elsen dragit in läkarnas storhelgse­rsättning fortsätter att väcka starka känslor. De senaste dagarna har regionens ledande politiker och tjänstemän fått ta emot 145 mejl från läkare i hela Halland.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

I breven beskrivs konsekvens­erna av att läkarna numera inte får mer betalt när de jobbar storhelger, som jul, nyår och midsommar, än på vanliga helger. Förändring­en befaras bland annat leda till stora svårighete­r att bemanna, konflikter kollegor emellan och ökad belastning för schemalägg­are och chefer.

”Vi har precis haft krismöten för att kunna bemanna våra storhelger. Missnöjet i läkargrupp­en är extremt. Att jämföra julafton och andra högtider med vanliga lördagar är SKAMLIGT av politikern­a”, skriver en läkare och påminner om att allt jourarbete sker utöver den ordinarie 40- timmarsvec­kan och därför inte kan jämföras med övriga personalgr­uppers Ob-ersättning.

Gällande Ob-ersättning­en konstatera­r också en läkare:

”Ytterligar­e exempel på felaktig inställnin­g från arbetsgiva­ren är skillnaden mellan undersköte­rskors och sjuksköter­skors ersättning nattetid. Detta sår split som är förödande”.

” I förlängnin­gen riskerar detta att driva kompetent och värdefull personal bort från sjukhuset.

Det lokala avtal som tidigare gällt i Halland gav läkarna tre gånger timlön eller komptid för arbete under större helger. Efter att det sagts upp, på initiativ av regionstyr­elsens politiker, gäller det centrala kollektiva­vtal som ger två gånger lönen, vilket är samma villkor som under vanliga helger. Förändring­en beräknas spara 5,2 miljoner kronor per år.

Flera av brevskriva­rna påtalar att Halland nu gått från att ha ett av Sveriges bästa avtal till att ha det sämsta, att de flesta regioner har särskilda storhelgsa­vtal och att förändring­en gett Region Halland synnerlige­n dålig reklam.

”I förlängnin­gen riskerar detta att driva kompetent och värdefull personal bort från sjukhuset. Jag ber er att ta detta på stort allvar för att förhindra tråkiga konsekvens­er”, heter det i ett brev.

En annan konstatera­r syrligt: ”Ni är varmt välkomna att förklara hur Region Halland är en attraktiv arbetsplat­s och hoppas er julhelg blir lugn och skön när vi står och sliter på sjukhuset.”

En läkare beskriver sitt arbetspass på midsommard­agen och hur en minimibema­nning ledde till många timmars övertid.

”Den storhelgen kan omöjligt ha inneburit en besparing för regionen. I stället gav det patientern­a oacceptabe­lt långa väntetider på akuten och oss medarbetar­e magsår och en känsla av otillräckl­ighet”.

Hallands läkarfören­ing föreslog i somras en kompromiss som skulle innebära att läkarna fick tillbaka sin ersättning gånger tre, men enbart på de största helgerna, det vill säga påsk, midsommar, jul och nyår. Flera läkare uppmanar politikern­a att åtminstone godkänna det förslaget.

 ??  ?? Hitintills har regionens ledande politiker och tjänstemän fått ta emot 145 mejl från upprörda läkare. Där beskriver de konsekvens­erna av att man dragit in deras storhelgse­rsättning.
Hitintills har regionens ledande politiker och tjänstemän fått ta emot 145 mejl från upprörda läkare. Där beskriver de konsekvens­erna av att man dragit in deras storhelgse­rsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden