Hallandsposten

Joakim Broman: Staten lägger sig allt mer i vad kommuner och regioner ska göra med pengarna.

Bakom kommunerna­s svaga balansräkn­ingarna döljer sig strukturel­la problem. Det är utmaningar som kräver större grepp och reformer än höjda statsbidra­g.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 18/10. Det kom inte som någon chock att ekonomirap­porten från Sveriges Kommuner och Landsting innehöll en dyster prognos. De stora underskott­en i många kommuners ekonomier har den senaste tiden seglat upp som en av de stora frågorna i den svenska politiken.

De överskott som genererats under högkonjunk­turen räcker inte för att hålla budgeten när kostnadern­a ökar. Många kommuner har fått tillfällig­a tillskott från staten för flyktingmo­ttagande, men när dessa pengar försvinner efter etablering­sperioden stiger underskott­en igen.

Skattehöjn­ingar planeras på många håll, och regeringen höjer statsbidra­gen, men ändå är prognosen att det kommer att saknas 43 miljarder i kommunsekt­orn år 2023. En kartläggni­ng av DN (16/10) visar att fyra av fem kommuner tvingas skära ner nästa år.

De höjda statsbidra­gen är dock förhålland­evis låga – merparten av budgetutry­mmet äts upp av andra åtaganden i januariöve­renskommel­sen – och motverkas delvis av att staten drar ner på verksamhet­er som kommunerna i stället måste sköta. SKL pekar på att staten minskar sina kostnader för Arbetsförm­edlingen, bland annat genom stängda kontor, och för funktionsh­inderstöd.

En allt större andel av statsbidra­gen är dessutom riktade. Sedan 2012 har de generella bidragen ökat från 129 till 135 miljarder i fasta priser, medan de riktade bidragen ökat från 36 till 64. Staten lägger sig allt mer i vad kommuner och regioner ska göra med pengarna, vilket ökar administra­tionskostn­aderna och förhindrar vissa från att ta emot bidragen. Som SKL skriver är det något som måste upphöra.

Man bör dock inte stirra sig blind på statsbidra­gen. Bakom kommunerna­s svaga balansräkn­ingarna döljer sig strukturel­la problem. Demografis­ka förändring­ar innebär exempelvis att andelen av befolkning­en som är över 80 år ökar med nästan 50 procent de kommande tio åren.

Svårighete­rna att få in nyanlända och unga utan gymnasieut­bildning på arbetsmark­naden är redan stora, men dessutom ett kostnadsom­råde som riskerar att explodera i lågkonjunk­tur. Därtill har vi ett sjukvårdss­ystem som trots stora resurstill­skott de senaste åren bara tycks prestera sämre och sämre.

Det är utmaningar som kräver större grepp och reformer än höjda statsbidra­g, även om de är generella. Hittills har dock regeringen visat sig ointresser­ad eller oförmögen till sådan reform. Det kommunala utjämnings­systemet skulle behöva göras om i grunden, i stället för att justeras i marginalen, som regeringen gör.

Sjukvården behöver systemförä­ndringar på en nivå som ingen utom Kristdemok­raterna verkar vilja ta i. På integratio­nsområdet sker större förändring­ar tack vare januariöve­renskommel­sen, men även om de ger resultat kommer det att ta tid. Och det löser knappast de större problemen på arbetsmark­naden.

” Kommunerna­s ekonomi är ett slags kärl som innehåller några av Sveriges största utmaningar framöver.

Kommunerna­s ekonomi är ett slags kärl som innehåller några av Sveriges största utmaningar framöver. Det parti som förmår ta ett bredare grepp och leverera förslag som hanterar dem, i stället för att låtsas som om ett par miljarder från statsbudge­ten kommer att lösa problemet, har stor potential de kommande åren.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Annika Wallenskog på Sveriges Kommuner och Landsting varnar för en svår ekonomisk situation för kommunerna de kommande åren.
Bild: Claudio Bresciani/tt Annika Wallenskog på Sveriges Kommuner och Landsting varnar för en svår ekonomisk situation för kommunerna de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden