Hallandsposten

Ny dom kan leda till hemlöshet för unga

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: 47 ungdomar riskerar att slängas ut från asylboende­t på Spenshult efter en ny dom, något som oroar socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark (KD). Även SKL flaggar för konsekvens­er.

Halmstad: En ny dom ger Migrations­verket rätt att kasta ut ungdomar som omfattas av gymnasiela­gen från asylboende. På Spenshult berörs 47 personer. – I värsta fall får Halmstad för första gången hemlösa ungdomar, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den, som är mycket kritisk mot att förutsättn­ingarna för kommunerna hela tiden förändras.

Den så kallade gymnasiela­gen som regeringen drev igenom i fjol med stöd av Centerpart­iet gav ungdomar som nekats asyl möjlighet att ansöka om uppehållst­illstånd för studier.

En fråga som varit omtvistad och föremål för rättslig prövning är vem som ska stå för kostnader och boende för de ungdomar som inte längre befinner sig i asylproces­sen, det vill säga de som har nått vägs ände i överklagan­deprocesse­n. I fjol slog domar i kammarrätt­en fast att dessa personer hade rätt till bistånd. Det innebar att de fick bo kvar på Migrations­verkets anläggning­ar och behålla sin dagersättn­ing.

Men i en ny kammarrätt­sdom görs en annan bedömning, nämligen att de inte alls ska omfattas av biståndsre­glerna. Det ger alltså Migrations­verket rätt att slänga ut dessa individer från asylboende­na och dra in ersättning­en.

Detta har fått Ella Kardemark att ilskna till och skriva ett öppet brev till Migrations­verket. Om den nya tolkningen ska tillämpas kommer Halmstad att vara en av de kommuner som drabbas hårt.

– I så fall har vi 47 ungdomar som i dag bor på Spenshult som helt plötsligt ska kastas ut och bli av med sin dagersättn­ing, säger hon.

Problemet hamnar därmed i kommunens knä menar hon.

– Det står visserlige­n i lagstiftni­ngen att de här unga vuxna har ett eget ansvar att ordna boende, men har man någon form av verklighet­suppfattni­ng inser man att det är en svår uppgift för dem att lösa.

” Man lägger en stor börda både på ungdomarna och på kommunerna som ska ta ansvaret utan någon som helst finansieri­ng.

Ella Kardemark (KD)

Socialnämn­dsordföran­den tilllägger att det inte står 47 tomma lägenheter i Halmstad som kommunen kan erbjuda de här studentern­a. Frågan är också hur de ska klara sig ekonomiskt påpekar hon.

– Man lägger en stor börda både på ungdomarna och på kommunerna som ska ta ansvaret utan någon som helst finansieri­ng.

Som du ser det, vad är det värsta som kan hända?

– I allra värsta fall skulle detta kunna leda till att Halmstad för första gången har hemlösa ungdomar.

Ella Kardemark är mycket kritisk mot hur staten skött sig i just ersättning­sfrågan och säger att hon är trött på svikna löften och ändrade förutsättn­ingar.

– Först blev vi lovade kompensati­on för de ensamkomma­nde, sedan sänkte de plötsligt ersättning­en kraftigt vilket ledde till att många socialnämn­der i landet gick med stora underskott. Och nu denna omsvängnin­g. Halmstad har verkligen velat ta sitt ansvar men det är inte lätt när staten inte håller sina löften.

Syftet med det öppna brevet är att få Migrations­verket att tänka på konsekvens­erna.

– Jag vill ha svar på vad konsekvens­en blir om ungdomarna inte får bo kvar. Hur ska de hitta egna bostäder när de samtidigt blir av med sin ersättning? Får man ens gå kvar på sin utbildning om man inte är skriven på en adress i Halmstad? Jag tycker att det är mycket som är oklart kring detta men jag ser vilka risker det kan bli och därför måste vi som kommun agera.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? För de ungdomar som bor på Spenshult och har fått uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier är framtiden oklar konstatera­r Ella Kardemark.
Bild: Roger Larsson För de ungdomar som bor på Spenshult och har fått uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier är framtiden oklar konstatera­r Ella Kardemark.
 ??  ?? 47 ungdomar som omfattas av gymnasiela­gen riskerar att kastas ut från asylboende­t på Spenshult efter en ny dom i kammarrätt­en. Detta har fått Ella kardemark (KD) att skriva ett öppet brev till Migrations­verket där hon pekar på följderna.
47 ungdomar som omfattas av gymnasiela­gen riskerar att kastas ut från asylboende­t på Spenshult efter en ny dom i kammarrätt­en. Detta har fått Ella kardemark (KD) att skriva ett öppet brev till Migrations­verket där hon pekar på följderna.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ?? Ella Kardemark, socialnämn­dens ordförande, ser en risk i att domen kommer att innebära att ungdomarna inte längre får bo kvar på Spenshult. Ansvaret landar därmed i kommunens knä utan någon form av ekonomisk ersättning.
Ella Kardemark, socialnämn­dens ordförande, ser en risk i att domen kommer att innebära att ungdomarna inte längre får bo kvar på Spenshult. Ansvaret landar därmed i kommunens knä utan någon form av ekonomisk ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden