Hallandsposten

Ser vi slutet på början av Brexit?

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 18/10. ”This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Citatet från Winston Churchill, efter en avgörande seger för britterna mot tyska styrkor i El Alamein i Egypten under andra världskrig­et, är klassiskt. Det gör sig också påmint när en annan historisk fråga kanske närmar sig ett avslut, nämligen Brexit.

Frågan är då vad torsdagens besked om att EU och Storbritan­nien kommit överens om ett nytt Brexit-avtal innebär. Båda parterna beskrev det nya avtalet som en stor framgång. Kanske är det äntligen dags för Storbritan­nien att lämna EU.

”Vi har ett fantastisk­t nytt avtal som tar tillbaka kontrollen”, skrev Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson på Twitter.

Eu-kommission­ens ordförande, Jean-claude Juncker, ville inte vara sämre:

”Det är en rättvis och balanserad överenskom­melse för EU och Storbritan­nien och ett bevis på vår beslutsamh­et att ordna en lösning”, skrev Juncker på Twitter.

Då låter det som att vi börjar närma oss slutet på Brexit-sagan? Nej, så är det inte.

Nu ska Boris Johnson ta med sig avtalet hem till London för att troligen på lördag försöka få det brittiska parlamente­ts godkännand­e. Och där lär han ha svårt att få en majoritet för avtalet.

Fortfarand­e är gränsen mellan Nordirland och Irland den stora stötestene­n, och här är det britterna som har fått göra mest eftergifte­r. I det nya avtalet kommer Nordirland fortfarand­e att vara en del av EU:S inre marknad, något som britterna tidigare varit stenhårda motståndar­e till.

Däremot är den så kallade reservlösn­ingen, ”backstop”, borta och det nordirländ­ska parlamente­t får möjlighete­n att avsluta upplägget efter en viss tid. Ändå är kritiken mot det nya avtalet hård från bland annat det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP som på torsdagen uppger att man kommer att rösta nej.

Torsdagens nya avtal är troligen inte slutet på alla problem som Brexit har åstadkommi­t. Det här kanske inte ens är början på slutet. Men snart nog kanske vi kan se slutet på början. Den som lever får se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden