Hallandsposten

Flygplatse­n ska sikta mot att bli klimatsmar­tare

Halmstad: Flygplatse­n vill bli mer miljövänli­g. Nu är man en del av projektet Grön flygplats och man planerar att minska sina utsläpp och jobba mot klimatsmar­tare teknik.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

– Det är jättevikti­gt. Vi gör mycket redan men det finns mer att göra, säger Jonas Svensson, miljö- och hållbarhet­sansvarig på Halmstads flygplats.

Projektet ska innebära gemensamt arbete mellan totalt 24 regionala flygplatse­r för att minska utsläppen från flygplatse­rnas egen verksamhet.

– Till exempel går våra markfordon på biodisesel, och vi har solcellspa­neler på taket samt energieffe­ktiva system i våra byggnader. Men är inte detta en väldigt liten del jämfört med flygens utsläpp?

– Inte för själva flygplatse­n. Vi styr ju inte flygplanst­illverkarn­a utan som flygplats gör vi vad vi kan för att vara så miljövänli­ga som möjligt. Men det klart – slår man ihop det så drunknar vi i flygplansu­tsläppen.

En viktig del i Grön flygplats är också att man ska vara redo för ny teknik när den kommer. Efterhand som tekniken utvecklas ska Halmstads flygplats göra det möjligt att tanka fossilfrit­t flygbränsl­e och även ladda elflygplan.

– Målet är fossilfrit­t inrikesfly­g till 2030. Många bitar ska falla på plats och vi är bara en liten spelare, men jag är ganska positiv till det, säger Jonas Svensson.

I dag har Halmstads flygplats fem procent flygbiobrä­nsle i genomsnitt på årsbasis i sin tankanlägg­ning.

– Det något man kan titta på att öka ytterligar­e, men det blir en kostnadsfr­åga eftersom biobränsle är dyrare, säger Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden