Hallandsposten

SKL vädjar till Migrations­verket om att vänta med att tillämpa lagen

Halmstad: Agera ansvarsful­lt och tillämpa inte den nya tolkningen innan konsekvens­erna utretts. Det vädjar SKL i en färsk skrivelse till Migrations­verket. Rättsläget är oklart, menar organisati­onen.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

” Gymnasiela­gen är en annan lagstiftni­ng som kom nyligen och det är ingen nyhet att de här två lagarna inte är synkade,

Irene Sokolow, Migrations­verket

Det är inte bara Halmstads kommuns socialnämn­dsordföran­de som känner oro över den nya domen. Även organisati­onen SKL, Sveriges kommuner och landsting, har valt att agera sedan det kommit signaler från Migrations­verket om att den nya kammarrätt­sdomen ska tilllämpas framöver och att individer därmed kommer att förvisas från verkets asylboende.

Statistik visar att det i augusti bodde närmare 500 personer som beviljats uppehållst­illstånd för studier i asylboende samt ytterligar­e över 300 som fortfarand­e väntar på beslut.

Dessa personer är ojämnt fördelade över landet. Bland de kommuner som drabbas hårdast om den nya tolkningen tillämpas finns Vänersborg och Halmstad, påpekar SKL. Att hitta boende med kort varsel blir en svår utmaning, menar organisati­onen.

SKL ifrågasätt­er också Migrations­verkets inställnin­g i frågan med hänvisning till att rättsläget är mycket oklart.

De domar som i fjol slog fast att individern­a hade rätt till bistånd överklagad­es av Migrations­verket, men Högsta förvaltnin­gsdomstole­n meddelade aldrig prövningst­illstånd.

Den dom från juni i år som ger Migrations­verket rätt att dra in biståndet har däremot inte överklagat­s och har därför inte prövats i högre instans, påpekar SKL.

Organisati­onen vädjar i sitt brev om att Migrations­verket ska agera mer ansvarsful­lt och inte tillämpa det nya rättsliga ställnings­tagandet innan man tittat på konsekvens­erna. Och ska biståndsre­glerna förändras så måste individern­a och kommunerna få åtminstone tre månader på sig att anpassa sig.

SKL avslutar sin skrivelse med att påpeka att biståndsre­glerna bör ses över i grunden, något som organisati­onen framfört till regeringen i ett flertal sammanhang.

HP har utan framgång sökt Fredrik Beijer, chef för Migrations­verkets rättsavdel­ning, för en kommentar. Men enligt presschef Per Ek är både domen och dess eventuella konsekvens­er kända.

– Det rättsliga läget är en sak, men innan vi går vidare med hur Migrations­verket ska göra finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Det första är de berördas situation och det andra är respektive kommuns beredskap att kunna ordna boende i de fall man inte lyckas göra det på egen hand. Vi kommer att återkomma om detta, uppger han.

Enligt Irene Sokolow, presskommu­nikatör på Migrations­verket , har nästan 10 700 personer fått uppehållst­illstånd via den nya gymnasiela­gen men en bred majoritet har ordnat eget boende.

Hon tillägger att gymnasiela­gen och rätten till bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökand­e, LMA, inte riktigt går hand i hand.

– Lagens huvudregel är att den som befinner sig i asylproces­sen har rätt till boende och dagersättn­ing enligt LMA. säger hon.

 ?? Bild: Cecilia Welin ?? I ett brev daterat den 11 oktober vädjar SKL om att Migrations­verket ska agera ansvarsful­lt i frågan om biståndsre­gler för ungdomar som fått uppehållst­illstånd för studier.
Bild: Cecilia Welin I ett brev daterat den 11 oktober vädjar SKL om att Migrations­verket ska agera ansvarsful­lt i frågan om biståndsre­gler för ungdomar som fått uppehållst­illstånd för studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden