Hallandsposten

Projektled­aren berättar själv varför han tvingas att sluta

Laholm: Kommunens projektled­are hjälpte en privat entreprenö­r med ett anbud i en pågående upphandlin­g. Nu får han sluta på Laholms kommun. – Jag har inte trott att jag gjort något formellt fel, säger han till HP.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Projektled­aren har varit avstängd i en månad, under utredning för tjänstefel. Enligt Laholms kommun har han inte följt upphandlin­gsreglerna.

På onsdagen hölls en förhandlin­g mellan kommunen och tjänsteman­nens fackförbun­d. Parterna kom överens om att avsluta anställnin­gen. Projektled­aren måste snarast lämna in passerkort, nycklar, dator, telefon och annan utrustning. Han går hem med full lön under uppsägning­stiden på sex månader.

Nu berättar projektled­aren själv för HP varför.

– Jag har hjälpt en entreprenö­r att lämna ett anbud i kommunens upphandlin­gssystem, säger han.

Han hjälpte till ”för att systemet är komplext” och att ”mindre entreprenö­rer som saknar datorvana” har svårt att hantera det.

– Jag har gjort det vid sidan av arbetet. Det är ett slutet system och jag har ingen insyn i andra anbud. Jag har inte trott att jag gjort något formellt fel, men kommunen gör den bedömninge­n, säger han.

Projektled­aren betonar att det inte varit några pengar inblandade.

– Jag har varit väldigt noga med att fråga dem om de har någon misstanke om ekonomiska grejor, men det finns ingenting sådant. Jag har inte gjort några sådana uppgörelse­r med någon någonsin.

Tjänsteman­nen har jobbat på kommunen i många år och lett ett flertal stora projekt. Han anser att han haft ett gott rykte och varit känd för att få saker gjorda.

– Lite tråkigt känns det att sluta så här, men jag hänger inte läpp för

det. Om det inte finns förtroende oss emellan så är det väl jättebra att gå skilda vägar, säger han.

Utredninge­n om vilka eventuella fel som ska ha begåtts mot upphandlin­gslag, regelverk och interna rutiner har skötts av kommunens ekonomienh­et, med hjälp av en extern konsult.

Men tills vidare råder sekretess, med hänvisning till att upphandlin­gen i fråga ännu inte är avslutad.

– Här finns ingenting att mörka i denna tråkiga historia, frånsett att jag inte kan berätta innan den är färdig, säger Kristoffer Dehlin, ekonomiche­f på Laholms kommun.

Han konstatera­r att det finns en likabehand­lingsprinc­ip som kommunen är skyldig att följa i sina upphandlin­gar.

– Alla leverantör­er ska behandlas lika, säger Kristoffer Dehlin.

Utredninge­n har begränsat sig till den aktuella upphandlin­gen och inte tittat bakåt i tiden.

– Jag är glad att systemet har fungerat, så att vi inte har fått någon ny affär, och att vi har kunnat skiljas i samförstån­d, säger Roland Norrman (M), ordförande i personaloc­h organisati­onsutskott­et.

Hr-chefen Malin Sörensen kommentera­r den avslutade förhandlin­gen så här:

– Det har förekommit brister i hans arbete. Det här är en överenskom­melse, inte ett utköp. Vi har inget arbete att erbjuda honom under uppsägning­stiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden