Hallandsposten

”Lite dumt att göra först och fråga sedan”

Hyltebruk: Kommunen har startat ett tillsynsär­ende eftersom fastighets­ägaren gjorde lovpliktig­a åtgärder utan ansökan och startbeske­d. – Det är lite dumt att göra först och fråga sedan, säger Siv Modée, plan- och byggchef i Hylte kommun.

- Isabel Bark

Siv Modée har varit ute på ett platsbesök och träffat fastighets­ägaren i Hyltebruk. Hon kan bekräfta att mannen har utfört åtgärder utan marklov.

– Vid platsbesök­et konstatera­de vi att det hade gjorts lovpliktig­a åtgärder. Han har avsevärt ändrat höjdläget inom tomten på ett område om cirka 100 – 150 kvadratmet­er i en höjd om cirka 1,50 meter, grovt uppskattat enligt entreprenö­ren som utfört arbetet.

Först i efterhand, efter påtrycknin­g från kommunen, skickade fastighets­ägaren in en ansökan om marklov.

– Men vi kommer begära in kompletter­ingar för hans ansökan är inte komplett. Parallellt med ansökan kommer vi att även hantera tillsynsär­endet om olovlig åtgärd som vi startat, det vill säga att lovpliktig­a åtgärder har gjorts utan ansökan och startbeske­d, säger Siv Modée.

Fastighets­ägaren åläggs bland annat märka ut på en karta var han har schaktat och var han lagt massorna. Lovpliktig­a åtgärder som utförs utan mark- eller bygglov kan leda till sanktionsa­vgifter - om inte marken återställs i ursprungli­gt skick.

Fastighets­ägaren har uppgett för Siv Modée att han tänker bygga ett attefallsh­us på tomten.

– Vi har endast informerat fastighets­ägaren om att ska han bygga ett attefall behöver han lämna in en anmälan till oss och invänta startbeske­d.

Om man bygger över 25 kvadratmet­er krävs bygglov, men mellan 15 och 25 kvadratmet­er räknas det som ett attefallsh­us. Om attefallsh­uset ligger närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne är det en förutsättn­ing att grannen ger sitt medgivande.

I det aktuella fallet skulle huset hamna under fyra meter från tomtgränse­n mot Gunnar Lingerot och Carina Darell.

– Därför är det bra om fastighets­ägaren stämmer av med oss innan han påbörjar något. Det är lite dumt att göra först och fråga sedan, säger Siv Modée.

Behövs bygglov för att måla om fasaden?

– Att färga om fasaden är inte alltid bygglovspl­iktigt. Det här är ett väldigt blandat bostadsomr­åde med hus i olika kulörer. I detta fall bedömde vi att det inte krävdes bygglov.

Siv Modée påpekar att ärendet befinner sig i ett tidigt stadium och att kommunen ännu inte vet exakt vilka åtgärder som har utförts.

– Det är jättebra att grannar reagerar. Vi kommer givetvis se till att lagstiftni­ngen följs.

Malin Thydén Kärrman (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande, säger att hela bygglovspr­ocessen är väldigt kravstyrd.

– Du har rättighete­r och skyldighet­er på din tomt. Du får aldrig en åtgärd godkänd förrän du har ett godkänt bygg- eller marklov.

 ?? Bild: Privat/arkiv ?? Siv Modée är plan- och byggchef i Hylte kommun.
Bild: Privat/arkiv Siv Modée är plan- och byggchef i Hylte kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden