Hallandsposten

Vad är statens plan för dessa ungdomar?

Vad är beskedet till de kommuner, varav Halmstad är en, om hur situatione­n framåt ska lösas? Den frågan ställer socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark (KD) i ett öppet brev till Migrations­verket med anledning av 47 unga måste lämna asylboende­t i Spenshu

- Ella Kardemark (KD) kommunråd, socialnämn­dens ordförande

HP Debatt 17/10. Jag har haft förmånen att vara socialnämn­dens ordförande sedan 2015 i Halmstad. Det är ett fint förtroende­uppdrag som i mångt om mycket handlar om att stå upp för den som behöver samhällets stöd och att vara en stark röst för den som inte kan göra sin egen röst hörd.

2015 var ett speciellt år. Ett av de första möten jag som ny ordförande blev inkallad till gällde att kommunen behövde förbereda sig på att ta emot upp till 23 ensamkomma­nde barn. Det i sig var en stor utmaning. Regeringen lovade dock att fullt ut finansiera kommunerna­s mottagande med statliga medel.

Som ni vet kom det inte 23 barn till Halmstad. Det kom närmre 350. Långt fler barn och unga än vad socialnämn­den totalt hade placerade i sin ordinarie verksamhet.

Socialförv­altningen gick under flera månader upp i stabsläge (krisläge). Jag är oerhört stolt över att varje barn som kom till Halmstad möttes av en trygg famn och en varm säng att sova i.

Snart därefter kom regeringen med ett nytt besked. De bröt sitt löfte om finansieri­ng för dessa ungdomar. Ersättning­arna till kommunerna sänktes kraftigt, vilket givetvis ledde till att socialnämn­der runt om i landet gick med kraftiga underskott. Man vidhöll dock att de som passerade 18 år och blev myndiga var statens ansvar. Inga ersättning­ar för myndiga personer har betalats ut till kommunerna och de som blivit vuxna har flyttat till Migrations­verkets boenden.

Nyligen valde Kammarrätt­en att gå på Migrations­verkets nya linje, som innebär ännu en totalomsvä­ngning. Ett nytt beslut om att de myndiga, unga vuxna som omfattas av den så kallade gymnasiela­gen, nu ska kastas ut från Migrations­verkets boenden. För Halmstads del handlar det om 47 personer.

Återigen står nu ett antal kommuner i ett omöjligt läge utan finansieri­ng. Det känns som en déjà-vu från 2015. Staten vägrar lära sig av sina egna misstag.

Enligt lagstiftni­ngen är det de unga vuxna som själva ska ordna sitt boende. Men hur ska det gå till? Det står inte 47 tomma lägenheter och väntar. Är tanken att Halmstad bara passivt se på när vi får hemlösa ungdomar?

Gymnasiela­gen i sig är en inhuman lag som KD röstade nej till. Det är en lag som endast togs fram för att skjuta obekväma beslut framför sig.

” Återigen står nu ett antal kommuner i ett omöjligt läge utan finansieri­ng. Det känns som en déjà-vu från 2015.

För Halmstads del innebär detta beslut som sagt att 47 unga vuxna ska förvisas från Migrations­verkets boende på Spenshult. Vad är statens plan för dessa ungdomar? Vad är beskedet till de kommuner, varav Halmstad är en, om hur situatione­n framåt ska lösas?

Jag anser att det är orimligt att kommunerna och dessa unga vuxna ska betala priser av ett svagt ledarskap för Sverige.

Som socialnämn­dsordföran­de, tillika kommunråd och kristdemok­rat, är jag angelägen om att få svar på dessa frågor och skickar därför denna text som ett öppet brev till Migrations­verket.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? ”När Fridays for Future nu har demonstrer­at i 52 veckor på Stora Torg funderar jag på, var är kommunpoli­tikerna?”, skriver Carl-göran Saxerbo.
Bild: Jari Välitalo/arkiv ”När Fridays for Future nu har demonstrer­at i 52 veckor på Stora Torg funderar jag på, var är kommunpoli­tikerna?”, skriver Carl-göran Saxerbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden