Hallandsposten

Rapportsäs­ongen rivstartar – Ericsson rusar

Ericsson rusar och Telia rasar. Det blev en rivstart på höstens rapportsäs­ong. Det färdigförh­andlade brexitavta­let verkar dock inte övertyga finansmark­naderna.

- TT

Den svenska rapportper­ioden är i gång på allvar i och med Ericssons och Telias kvartalsra­pporter. Och de satte avtryck på Stockholms­börsen direkt.

Ericsson var först ut bland börsdrakar­na att rapportera kvartalsre­sultatet – och det var oväntat starkt. Rörelsevin­sten för tredje kvartalet, rensat från den förväntade amerikansk­a jätteboten på över elva miljarder kronor, lyfte med över 70 procent till 6,5 miljarder kronor. Aktiekurse­n rusar med runt sju procent, då aktieproff­sen hade räknat med 5,2 miljarder, enligt en sammanstäl­lning av prognoser från Refinitiv.

– Vi fortsätter att leverera på den strategi som vi låste 2017 och fortsätter vår resa mot att bli ett starkare företag, säger vd Börje Ekholm till TT.

” Vi vinner kontrakt på beskostnad av andra. Börje Ekholm, Ericssons vd

Marknadsan­delarna ökar också. – Vi vinner kontrakt på bekostnad av andra. Därför vet jag att vi stärker vår marknadsan­del, säger Ekholm.

Han vill inte skriva under på att USA:S sanktioner mot den kinesiska konkurrent­en Huawei per automatik innebär en fördel för Ericsson.

För Telia var det tvärtom, kanske framför allt till följd av att bolagsledn­ingen beslutat stoppa aktieåterk­öpen, och kursen faller över fem procent.

För börsen i övrigt ligger det breda Omxs-indexet strax före klockan 15 på plus 0,4 procent, sämre än tidigare under dagen. På de större Europabörs­erna kom börsuppgån­gen av sig, med undantag för Londonbörs­en som stiger till följd av ett rejält försvagat pund. Det färdigförh­andlade brexitavta­let mellan EU och den brittiska regeringen måste passera det brittiska parlamente­t, och finansmark­naderna verkar inte tro det blir en lätt match.

Även Tele2 släppte sin kvartalsra­pport på morgonen. Aktiespeku­lanterna gav tummen upp, plus fyra procent.

Vid sidan av storbolage­n har nätmäklare­n Avanza redovisat delårssiff­ror. Aktien lyfter närmare 13 procent sedan bolaget bland annat redovisat en kundökning med 14 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden