Hallandsposten

Mer medicin till barn efter gratisrefo­rm

Mängden läkemedel som hämtas ut till barn har ökat kraftigt sedan gratisrefo­rmen 2016. Reformen är lyckad såtillvida att den har nått ekonomiskt utsatta familjer, konstatera­r Socialstyr­elsen, samtidigt som det finns farhågor om ett överutnytt­jande.

- TT

Sedan 2016 har man inte behövt betala för förmånskla­ssade läkemedel till barn. Sedan dess har antalet uttag av läkemedel för barn ökat med 22 procent, justerat för befolkning­stillväxte­n, samtidigt som andelen barn som hämtat ut läkemedel ökat från 39 procent (2015) till 43 procent (2018).

Det konstatera­r Socialstyr­elsen i en uppföljnin­gsrapport.

– Ökningen är historisk och rapporten reser en del frågor, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyr­elsen.

Syftet med reformen var att nå ekonomiskt utsatta familjer, så att dessa inte skulle tveka att hämta ut läkemedel till sina barn. Men det har också funnits, och finns fortfarand­e, farhågor om att reformen ska överutnytt­jas. Det vill säga att föräldrar hämtar ut mer läkemedel till sina barn, och kanske sig själva, än vad de egentligen behöver.

I Sverige ingår alla förmånskla­ssade läkemedel i ett högkostnad­sskydd. Det innebär att alla vuxna, tidigare även alla barn, får betala för sina läkemedel ur egen ficka upp till en viss gräns, den så kallade egenavgift­en. I år är denna avgift 2 300 kronor.

Den förväntade kostnadsök­ningen när dessa egenavgift­er fördes över från föräldrarn­a till sjukvårdsr­egionerna var 410 miljoner kronor, men i själva verket blev den under det första året efter reformen 550 miljoner kronor, det vill säga 140 miljoner kronor mer än beräknat. Därefter har kostnadern­a ökat ytterligar­e, även om de nu tycks ha stabiliser­ats något.

Men huruvida det finns ett överutnytt­jande av reformen eller inte kan Socialstyr­elsen inte svara på.

– Det låg inte i vårt uppdrag att utvärdera den på det viset, och vi har inte haft tillgång till uppgifter om behovet av läkemedel, så det finns inga belägg för det i den här rapporten. Det finns en profession (läkarna) som gör en bedömning i varje enskilt fall och den kan inte vi överpröva, säger Staffan Söderberg.

Därför har Socialstyr­elsen frågat drygt 1 600 läkare vad de anser om reformen, var av drygt 400 svarade. På frågan om de före reformen träffade familjer där föräldrarn­a uppgav att de inte hade råd att hämta ut läkemedel till sina barn svarade drygt 40 procent ja. Nästan lika många uppger också att efterfråga­n på receptfria läkemedel, som mjukgörand­e salvor, ökat efter reformen.

– Svarsfrekv­ensen var bara 29 procent, så man ska tolka svaren med viss försiktigh­et. Men det finns en uppfattnin­g att reformen kommit de mest utsatta till del, vilket också var syftet med reformen, säger Staffan Söderberg.

Bland de läkemedel som står för den största kostnadsök­ningen finns medel mot adhd, melatonin vid sömnsvårig­heter, antibiotik­a och mjukgörand­e salvor. Exempelvis har uttagen av melatonin ökat med 477 procent sedan reformen infördes, medan uttagen av mjukgörand­e nästan fördubblat­s.

– Mjukgörand­e salvor är ju inte livsavgöra­nde, så man kan tänka sig att föräldrarn­a hållit igen på dessa läkemedel tidigare och att man nu smörjer in. Vi vet inte helt enkelt, varför jag vägrar att säga att det är ett överutnytt­jande. Däremot kan vi säga att reformen nått sitt syfte i och med att den även når de mest ekonomiskt utsatta, säger Staffan Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden