Hallandsposten

Stramare bidrag bland nya mål för M

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n sätter upp nya mål för partiet. – Vi ska vara inställda på att leda landet i minst två mandatperi­oder, säger han. Skärpta krav på dem som får försörjnin­gsstöd ska bli en del i politiken som ska ge framgång.

- Lars Larsson/tt Peter Wallberg/tt

Moderatern­as partistämm­a drog på torsdagen i gång i Västerås. I sitt öppningsta­l satte Kristersso­n upp mål för partiet och beskrev vägen dit.

– Den leder förstås fram till valet 2022, till ett så bra valresulta­t att vi kan bilda en borgerlig regering som driver riktig borgerlig politik, sade Moderatled­aren.

Kristersso­n nämnde dock inte med vilka andra partier en sådan borgerlig regering ska bildas. Han slog däremot fast att ”Moderatern­a ska vara den självklara regeringsb­ildaren” 2022.

– Vi ska vara inställda på att leda landet genom stora och små reformer i minst två mandatperi­oder, genom 2020-talet, mot det nya 30-talet., fortsatte Kristersso­n.

M-ledaren pekade också ut mål för partiets politikutv­eckling. Moderatern­a ska ”befästa” sin position som det ledande partiet för lag och ordning och etablera sig som ett parti för hållbar migrations­politik. Ett tredje mål är att stärka den klimatpoli­tiska profilen. Ett fjärde att se till att jobb och företagand­e förs in i den politiska debattens centrum. Kristersso­n vill ”återupprät­ta” arbetslinj­en från den förra Alliansreg­eringens tid. Arbetslinj­en var den förre

M-ledaren Fredrik Reinfeldts stora projekt.

På M-stämman i Västerås finns ett tryck på att partiet måste skärpa sin nuvarande politik för sänkta skatter och stramare bidrag ytterligar­e.

Partistyre­lsen gick den opinionen till mötes när stämman inleddes och presentera­de ett nytt förslag inom ramen för den bidragsref­orm man drivit de senaste åren.

M vill sedan tidigare att nyanlända ska vara tvungna att kvalificer­a sig för full tillgång till trygghetss­ystemen. Partistyre­lsen föreslår nu att nyanlända inte ska ha rätt till fullt försörjnin­gsstöd från start.

– Som nyanländ har man ofta etablering­sersättnin­g och man toppar det med försörjnin­gsstöd och det är det som ibland leder till ganska höga nivåer av bidrag och där säger vi, det ska man kvalificer­a sig in i, säger M:s ekonomisk politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

Hon aviserar fler M-förslag framöver när det gäller krav på att kvalificer­a sig för fullt försörjnin­gsstöd.

Moderatern­as ungdomsför­bund, Muf, har inför stämman föreslagit att försörjnin­gsstöd, det vill säga socialbidr­ag, i större utsträckni­ng ska kunna delas ut som kuponger för mat eller andra, specifika inköp. Men Muf verkar ha övergett den tanken. I stället ser det ut som att Muf, uppbackat av en rad kommunalrå­d och länsförbun­d får med sig stämman på att lägga in ett nytt kapitel om stramare bidragspol­itik i partistyre­lsens förslag om integratio­n och social rörlighet och om utsatta barn och unga. Syftet är att driva på för att fler ska söka jobb och inte hamna i utanförska­p.

M ska bland annat verka för att kommunerna inte ska få betala ut socialbidr­ag utöver den riks- och hyresnorm som finns. Och normen ska minskas med det belopp som tidigare var avsett att gå till radiooch tv-avgiften, eftersom den numera tas ut som en skatt. När det gäller skattesänk­ningar finns motionsför­slag på stämman om att avskaffa den statliga inkomstska­tten.

– Jag tror inte att det finns stöd bland svenska folket för det, det kostar 60 miljarder, säger Elisabeth Svantesson.

Partistyre­lsen vill också sänka skatten, men lägga mest krut på att göra det för dem med normala inkomster.

 ??  ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n.
Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden