Hallandsposten

Lärarutbil­dningarnas kvalitet ska bli bättre

Efter ifrågasatt kvalitet och många avhopp ska lärarutbil­dningarna förbättras. Redan i mars ska förslag på hur studentern­a kan få mer lärarledd undervisni­ng och mer tid för metodik ligga på högskolemi­nisterns bord.

- Anna Lena Wallström/tt

Utöver mer lärarledd tid är ambitionen att lärarstude­nterna ska få mer metodik och starkare koppling mellan teori och praktik.

– Studentern­a ska känna att de är redo för läraryrket i praktisk form när de avslutar utbildning­en, säger högskolemi­nister Matilda Ernkrans (S).

Två utredare får borra i hur detta ska ske: Anders J Persson, akademisk ledare för lärarutbil­dningen vid Södertörns högskola och Anders Gustavsson, professor emeritus vid Stockholms universite­t.

Översynen av lärarutbil­dningarna kommer inte som någon överraskni­ng, tvärtom. Den utgör en av punkterna i januariavt­alet mellan regeringsp­artierna, Liberalern­a och Centern och ska ses mot bakgrund av en historiskt stor lärarbrist. Det är väl känt att lärarutbil­dningarna inte lockar så många studenter som behövs. Ämneslärar­utbildning­arna har också problem med många avhopp.

Till saken hör också att kvaliteten på en stor andel av utbildning­arna ifrågasatt­s. I Universite­tskanslers­ämbetets utvärderin­g av utbildning­ar till förskollär­are och grundlärar­e fick 32 av 67 granskade utbildning­ar omdömet ifrågasatt kvalitet, medan 35 fick omdömet hög kvalitet.

Tanken är nu alltså att studentern­a ska få mer tid tillsamman­s med sina lärare. Än så länge har en kvalitetsf­örstärknin­g i form av höjda ersättning­ar till lärosätena inte haft mätbar effekt på den lärarledda tiden.

– Hittills har det varit tidsbegrän­sade pengar. I den budget vi precis lagt fram permanenta­r vi insatserna för högre kvalitet, så lärosätena behöver inte längre känna osäkerhet, säger Matilda Ernkrans.

Mot bakgrund av den akuta lärarbrist­en ska regeringen­s utredarduo även lämna förslag på hur akademiker lättare ska kunna växla in på lärarbanan, samt hur den kompletter­ande pedagogisk­a utbildning­en (KPU) för just akademiker ska kunna klaras av i högre tempo.

Vad utredarnas förslag kommer att kosta återstår att se.

– Vill vi ha en bättre lärarutbil­dning så kommer det att kosta pengar. Utredarna har krav på sig att föreslå möjliga finansieri­ngsförslag, säger Matilda Ernkrans.

Utredarna har relativt kort tid på sig – slutredovi­sningen ska vara färdig senast 31 mars nästa år.

 ?? Bild: Veronica Johansson/tt ?? Blivande lärare ska få mer metodik och starkare koppling mellan teori och praktik.
Bild: Veronica Johansson/tt Blivande lärare ska få mer metodik och starkare koppling mellan teori och praktik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden