Hallandsposten

Råttorna smyger inomhus i höstkylan

Klimatförä­ndringar, mindre användning av gifter och byggprojek­t som jagar upp gnagarna från sina bon. Oktober är en hektisk månad för landets råttsanera­re – och antalet insatser i år väntas bli väldigt många.

- Tomas Bengtsson/tt

– Råttorna får bara bättre och bättre livsbeting­elser för varje år som går, säger Håkan Franzén, hemförsäkr­ingsexpert på Trygg-hansa, till TT.

Kylan och mörkret gör att råttorna söker sig inomhus på hösten. De senaste två åren har oktober inneburit en ökning med cirka 45 procent jämfört med en normalmåna­d för företaget Nomors råttsaneri­ngar. I fjol slog företaget sitt tidigare rekord och gjorde 36 497 saneringar i landet. Under de nio första månader i år är det 33 680, och prognosen för helåret är uppemot 48 000 saneringar – vilket skulle vara en ökning med 32 procent.

Franzén pekar på att människan lämnar väldigt mycket mat för råttor i parker, trädgårdar och andra utomhusmil­jöer.

Men det finns också andra förklaring­ar:

– Det grävs, borras och sprängs väldigt mycket i våra städer och det driver ju upp råttorna från de bon de har. De blir mer synliga när de är på jakt efter mat och nya bostäder.

Den överväldig­ande majoritete­n av saneringar­na i statistike­n är nya men några är också återbesök, enligt Franzén.

Han säger att det är oklart om det egentliga antalet råttor verkligen ökat. Men råttbekämp­arnas användning av gift har reglerats

hårdare under senare år – bland annat för att djuren blir resistenta.

– Vi har sedan ganska lång tid blivit restriktiv­a med att använda gifter, för till slut tappar de helt sin verkan.

Ett problem råttorna orsakar är bränder, efter att de gnagt på elledninga­r.

Franzén tror också att trenden med fler saneringar kommer att fortsätta.

– Vi får varmare klimat med finare somrar och varmare höstar och vintrar. Jag tror att vi kommer att få se en ännu större ökning, för livsvillko­ren för råttor blir bara bättre och bättre ju varmare det blir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden